fullskärmsbild

Handskrifter

Försök tyda fornsvenskan i Äldre Västgötalagen eller följ med Marco Polo på hans resa till Ostindien. Det, och mycket mer, kan du göra bland KB:s handskrifter.

Grupp med människor som studerar två medeltida handskrifter.

En handskrift kan se ut på många olika sätt. Begreppet omfattar allt från böcker före boktryckarkonsten till maskinskrivna dokument. Det de har gemensamt är att de varken är tryckta eller tidigare utgivna.

Personliga tidsdokument

Handskrifterna är unika och värdefulla historiska dokument, både över sin tid och över de som skapat eller ägt dem. De personliga anknytningarna är många, och särskilt påtagliga när det gäller personarkiven. Läs mer om personarkiven här.

Pergament, sälskinn och träspolar

I KB:s samling av handskrifter finns objekt av alla möjliga typer och materiaI. Medeltida böcker på pergament, liksom isländska predikningar inbundna i sälskinn. Här finns även Erik XIV:s astrologiska almanacka och en förgylld träspole med dikter av Carl Michael Bellmanlänk till annan webbplats.

Gåvor och krigsbyten

Flera av KB:s mest kända handskrifter kom till Sverige som krigsbyte under trettioåriga kriget (1618–1648). Bland dem finns den världsberömda ”Djävulsbibeln”, Codex Gigaslänk till annan webbplats.

En stor del av KB:s medeltida handskrifter kom till oss när Antikvitetsarkivet lades ner 1780. Då fick vi ta över en stor mängd skrifter på nordiska språk, bland annat många laghandskrifter och handskrifter från Vadstena kloster.

I samlingen med handskrifter finns Erik XIV:s astrologiska almanacka och en förgylld träspole med dikter av Carl Michael Bellman.
Vill du beställa handskrifter till Specialläsesalen?
Letar du digitaliserat material?
Vill du kopiera?

Tre snabba om handskrifter

Äldst
Papyrus graecus Holmiensis
KB:s äldsta handskrift är en grekisk skrift på papyrus från cirka 300 e. Kr. Skriften innehåller recept på kemiska processer och upptäcktes 1828 vid utgrävningar nära Thebe.
297
av 1400
Siebenhirters tidebok är en av de 297 handskrifter som överlevde slottsbranden 1697, då en stor del av KB:s gamla samlingar gick förlorade.
Sumlen
Handskriften som namngivit KB:s restaurang
Johannes Bureus var kunglig bibliotekarie 1611-1634. Hans anteckningar och manuskript är samlade i en tjock volym kallad Sumlen.

Hitta och beställ handskrifter

Djävulsbibeln
Codex Gigas sedd från kortsidan Foto: KB

Codex Gigas

KB:s största och mest kända handskrift är utställd i en monter här på KB. På en digital skärm är det även möjligt att bläddra i verket och se den berömda djävulsbilden.

Mer om Codex gigas
Digital kollektion
Detalj ur den fem meter långa Medicinrullen, som bland annat visar en människokropp i genomskärning, Foto: KB

Medicinrullen

"De arte phisicali et de cirurgia" är titeln på ett fem meter långt stycke rikt illustrerad medicinhistoria.

Se kollektionen Medicinrullen
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?