fullskärmsbild

Suecana

Visste du att KB samlar in utländskt material med svensk anknytning? Samlingen kallas Suecana – ”svenskt” på latin – och innehåller litteratur men också film, musik och spel.

Ett urval av alla utländska översättningar av Milleniumserien ligger på ett bord.

Svensk litteratur översatt till andra språk utgör den största delen av samlingen. Men här hittar du även böcker om Sverige och svenska förhållanden: Bläddra i en nederländsk fotobok om Abba, läs om svenska dagis på turkiska eller ögna igenom Tomas Tranströmers dikter på hebreiska.

Deckarna dominerar

Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och August Strindberg har översatts flest antal gånger. Bland dagens översättningar dominerar däremot deckarförfattare som Stieg Larsson, Camilla Läckberg och Henning Mankell. Men i samlingen hittar du även böcker av yngre författare som Liv Strömquist, Johannes Anyuru och Athena Farrokhzad.

Eftersom Suecanan ingår i KB:s svenska samling får du inte låna hem böckerna. Däremot går det bra att studera dem på plats i biblioteket.

Film, musik och spel

KB samlar även in film, musik och spel med svensk anknytning utgivna utomlands. Det kan vara en film byggd på en svensk förlaga, musik med svenska artister eller spel av svenska spelutvecklare. 

Nyheter inom Suecanan samlas i Libris

I söktjänsten Libris uppdateras listor med nyinkommen Suecana varje månad. Här hittar du listorna för 2019 och 2020.

Suecana i siffror

100 olika språk

Engelska, tyska och norska dominerar bland de europeiska språken. Japanska, kinesiska och arabiska bland de utomeuropeiska.

90 000 objekt

Så mycket innehåller Suecanasamlingen.

3800 träffar

Det får du om du söker på Astrid Lindgren i Libris deldatabas Suecana extranea.

Inköpsförslag

Hjälp oss att utöka samlingen

Tipsa oss gärna om Suecana (utländsk litteratur med svensk anknytning) och utländsk litteratur som borde finnas på KB.

Ge inköpsförslag
Andra samlingar

Utländsk litteratur

KB har en utländsk samling med fokus på ämnen såsom historia, konstvetenskap, litteraturvetenskap och sociologi. Det mesta kan lånas hem.

Läs mer om utländsk litteratur
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?