Musik

Letar du efter Abba, Jussi Björling eller kanske Ängelholms lergöksorkester? KB bevarar såväl världskänd som okänd och outgiven musik.

Närbild på en LP-skiva från Sonora.

På KB hittar du musik i alla möjliga format, till exempel cd, vinylskivor, kassetter och fonografrullar. Det allra mesta är från 1979 och senare, men vi har material som är betydligt äldre än så. Det äldsta i vår samling gavs ut redan 1899. 

Här hittar du allt från de stora skivbolagens breda utgivning till hemsnickrade utgivningar på kassett eller egenbrända cd-skivor.

Skivsamlarnas passion

KB har tagit emot flera stora skivsamlingar från passionerade privatpersoner. En av de största är Sölve Erikssons samling som innehåller 60 000 svenska och utländska 78-varvsskivor. Erikssons samlarintresse väcktes på 1950-talet när han såg en skivhandel i Visby slå sönder sina osålda 78:or – för att slippa betala skatt.  

Begränsad åtkomst

KB:s musik kan bara studeras på plats hos oss, eller som fjärrlån på utvalda bibliotek. För att ta del av materialet behöver du dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av musiken.

Även Britney Spears

Utöver den svenska utgivningen samlar KB in utländsk musik med svensk anknytning. Det kan röra sig om en svensk artist på ett utländskt skivbolag, men även musik med en svensk producent eller låtskrivare. Därför hittar du både Britney Spears och Motörhead i vår samling.

Plikten framför allt

KB har samlat in svensk musik sedan 1958. Från början, när skivutgivningen var mer blygsam, kom KB överens med större skivbolag om frivilliga leveranser till biblioteket. Men när utgivningstakten ökade ansåg riksdagen att det inte var tillräckligt med en överenskommelse med branschen. År 1978 kom därför en ny pliktexemplarslag.

Tre snabba om musik

1899 i Berlin

Första skivinspelningen för svensk publik spelades in 1899 i Berlin. Oscar Bergströms terzett (tre solostämmor) sjunger där folkvisan Till Österland vill jag fara. Skivan finns naturligtvis på KB.

Lars Winnerbäck

Lars Winnerbäck skickade själv in sin demokassett till KB 1994.

1984 Första cd:n

Vi har digitaliserat 98 000 cd-skivor som skickats som pliktexemplar till KB! Den första cd:n fick vi 1984.

Svensk musikvideoskatt

I KB:s samlingar hittar du även musikvideor. Nedan finns ett smakprov ur videor av Svenska oberoende musikproducenter.

Musiktryck

Tryckta tonsättningar

KB har också en stor samling musiktryck, det vill säga noter. I Musikkatalogen hittar du tryckta tonsättningar från slutet av 1700-talet fram till 1975.

Upptäck KB:s musiktryck
Personarkiv

Mer än musik

KB har stora personarkiv med material från svenska musikskapare, bland andra Robert Broberg, Birgit Nilsson och Eric Ericson.

Upptäck personarkiven

Hitta och beställ musik

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?