Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Bilder

Från stormaktstidens krigspropaganda till 1900-talets idolpostrar. Här möter det storslagna och praktfulla det massproducerade och vardagliga.

KB:s bildsamling ger en inblick i hur människor genom historien sett på och upplevt sin omvärld. Vad har de valt att föreviga? Vårt uppdrag är att bevara och förmedla bilderna – tolkningarna överlåter vi åt dig.

Verklighet, satir och propaganda

Här finns bilder som dokumenterar hur personer och företeelser faktiskt såg ut. Porträtt, vyer och bilder som skildrar historiska händelser. Men också bilder som förfular och förskönar: karikatyrer, satirer, stereotyper och propaganda.

Smått och stort gammat och ungt

Variationen mellan bilderna är stor när det gäller såväl format som teknik och ålder. De är allt från ett par centimeter till flera meter höga, de kommer från sent 1400-tal och ända fram till idag. Bland teknikerna finns till exempel:

  • teckningar
  • fotografier
  • kopparstick
  • litografier
  • träsnitt
  • offsettryck
  • digitala bildfiler

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt bilder som är fria, men i samlingen finns mycket mer. 

Bilder finns även i andra samlingar som fotografier, affischer, handskrifter och personarkiv. De kan också förekomma som illustrationer i böcker och tidningar.

Bildsamlingen i siffror

5,7 promille
Toppen av isberget
Av samlingens uppskattningsvis 3 miljoner bilder är ca 17 000 sökbara i databaser. Resten kan KB:s personal hjälpa dig att upptäcka.
600 000
vykort
KB har sannolikt Sveriges största samling av vykort. Den innehåller 600 000 vy- och julkort och växer lite för varje år.
72 x 360
centimeter
Bredaste bilden? Anton Woensams panorama över Köln från 1531 ingår i De la Gardies världsberömda samling av stadsvyer.

Hitta och beställ bilder