fullskärmsbild

Bilder

Från stormaktstidens krigspropaganda till 1900-talets idolpostrar. Här möter det storslagna och praktfulla det massproducerade och vardagliga.

Någon tittar på handmålade bilder i en gammal bok genom ett förstoringsglas.

KB:s bildsamling ger en inblick i hur människor genom historien sett på och upplevt sin omvärld. Vad har de valt att föreviga? Vårt uppdrag är att bevara och förmedla bilderna – tolkningarna överlåter vi åt dig.

Verklighet, satir och propaganda

Här finns bilder som dokumenterar hur personer och företeelser faktiskt såg ut. Porträtt, vyer och bilder som skildrar historiska händelser. Men också bilder som förfular och förskönar: karikatyrer, satirer, stereotyper och propaganda.

Smått och stort gammat och ungt

Variationen mellan bilderna är stor när det gäller såväl format som teknik och ålder. De är allt från ett par centimeter till flera meter höga, de kommer från sent 1400-tal och ända fram till idag. Bland teknikerna finns till exempel:

  • teckningar
  • fotografier
  • kopparstick
  • litografier
  • träsnitt
  • offsettryck
  • digitala bildfiler

 

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt bilder som är fria, men i samlingen finns mycket mer. 

Bilder finns även i andra samlingar som fotografier, affischer, handskrifter och personarkiv. De kan också förekomma som illustrationer i böcker och tidningar.

Bildsamlingen i siffror

13 promille

Av samlingens uppskattningsvis 3 miljoner bilder är ca 40 000 sökbara i databaser. Resten kan KB:s personal hjälpa dig att upptäcka.

700 000 vykort

KB har sannolikt Sveriges största samling av vykort. Den innehåller 700 000 vy- och julkort och växer lite för varje år.

72 x 360 centimeter

Bredaste bilden? Anton Woensams panorama över Köln från 1531 ingår i De la Gardies världsberömda samling av stadsvyer.

Hitta och beställ bilder

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?