Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Film och video

Från biofilmer med miljonpublik till en vanlig familjs julfirande under 1960-talet. I KB:s samlingar av film och video ryms både fiktion och verklighet.

Sedan 1979 har KB samlat in film som visats eller distribuerats i Sverige. Hos oss hittar du biofavoriter som Åsa-Nisse, Det sjunde inseglet och Millennium-trilogin, men även filmer som aldrig nådde en bredare publik.

Många olika format

Förutom spelfilm har vi till exempel journalfilmer, äldre reklamfilm och videoupptagningar från svenska teatrar. Våra videofilmer finns på en rad olika typer av kassetter och skivor.

På KB finns även utländsk film som har visats på svenska biografer eller funnits på marknaden som köp- eller hyrfilm. Här kan du dessutom ta del av både svensk och utländsk film som visats i svensk tv.

Film om vardag, fest och arbete

KB är även ett kulturhistoriskt arkiv för filmer från föreningar, företag, kommuner, arkiv, museer och privatpersoner. Filmerna ger bland annat inblick i hur stadsmiljöer, arbetsplatser och familjers julfiranden sett ut under olika tider.

En del av våra äldre, dokumentära filmer är fria för alla via Filmarkivet.selänk till annan webbplats.

Begränsad åtkomst

Filmer och videofilmer i KB:s samlingar kan bara studeras på plats hos oss, eller som fjärrlån på utvalda bibliotek. Du behöver dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Läs mer och ansök om användarkonto i Svensk mediedatabas.länk till annan webbplats

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av film och videofilmer.

Fakta om film på KB

Äldsta filmen
är från 1896
Den äldsta filmen i KB:s samling är från 1896 och innehåller en kort sekvens från Djurgården i Stockholm.
5340 m
Titanic
Så många meter lång var 35 mm-kopian av filmen Titanic när den skannades av KB 1998.
Mjukisdjur
– ej för hemlån
Vi samlar även in filmboxar. I vissa fall kan de innehålla tillbehör, som en utgåva av "Snövit" från 2009 som innehåller figurer ur filmen som mjukisdjur.

Hitta och beställ film