fullskärmsbild

Radio

På KB hittar du det mesta som sänts i svensk radio de senaste 40 åren. I samlingen finns både Sveriges radios nyhetsprogram och de kommersiella stationernas musikmixar.

Radioapparat av märket Ferguson sedd uppifrån.

I vår samling finner du framför allt radioprogram från 1978 och framåt. Men vi har även en mindre del sändningar från radions barndom. Använd materialet för att undersöka nyhetsbevakningen, eller gör jämförelser mellan underhållningsprogram från olika tider.

Många besöker oss för att samla fakta till uppsatser och avhandlingar, eller för att göra research inför en artikel eller teaterföreställning.

Rikstäckande och lokalt

KB sparar all radio för framtiden – oavsett om den sänts i rikstäckande kanaler eller av en lokal förening. Hos oss hittar du därför allt från Lunchekot i P1 till sändningar i närradion på din hemort, liksom Mix Megapols och NRJ:s morgonprogram.

Begränsad åtkomst

KB:s inspelningar av radiosändningar kan bara studeras på plats hos oss, eller som fjärrlån på utvalda bibliotek. Du behöver dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Läs mer på Svensk mediedatabas hemsida.länk till annan webbplats

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av radiosändningar.

Allt mer webb

Det har hänt mycket på radioområdet under de senaste årtiondena. Därför är det, förutom själva innehållet, även möjligt att studera mediets utveckling i KB:s samling. Vid slutet av 1970-talet fanns bara en handfull kanaler, men under 1990-talet växte utbudet av kommersiell lokalradio. I dag ökar radions webbsändningar allt mer.

Visste du detta om KB:s radiosamling?

Webb radio

Förutom traditionella FM-sändningar samlar vi även in svensk streamad webbradio och poddradio.

500 000 timmar

Under 2016 ökade KB:s radiosamling med ungefär en halv miljon timmar.

700 närradioföreningar

Vi tar emot inspelningar från omkring 700 närradioföreningar runtom i Sverige.

Hitta och beställ radio

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?