Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
En handskrift som används för tjänsten Manuscripta.

Manuscripta

Äldre digitaliserade handskrifter på KB och andra svenska bibliotek.

Manuscripta är en katalog över äldre handskrifter på svenska bibliotek. Här kan du bläddra i många av KB:s medeltida handskrifter.

Manuscripta innehåller äldre inbundna handskrifter från KB och andra kulturarvsinstitutioner. Handskrifterna är från medeltiden och fram till 1700-talet. Informationen i tjänsten är på engelska.

Så söker du

I tjänstens sökfunktion kan du bland annat välja mellan att söka på handskriftens benämning och upphovsperson. Manuscripta har även en bläddringsfunktion. Där kan du leta dig fram i en lista och sortera innehållet efter exempelvis tillkomstår, språk eller bibliotek.

Fritt att läsa och ladda ner

De digitaliserade handskrifterna som visas i tjänsten är upphovsrättsligt fria. Därför kan du ladda ner dem och använda som du vill.

Information om layout och ägare

Förutom handskrifterna i sin helhet innehåller katalogen även detaljerade beskrivningar av verken. Här finns information om till exempel grafisk form, illustrationer, bokband och handskrifternas tidigare kända ägare (proveniens).

Till Manuscripta

Tjänsten innehåller

handskrifter