Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Fotografier

Från en julafton i Västerås 1848 till en punkspelning i Halmstad 1977. På KB kan du se hur fotografiet har förändrats genom historien.

I KB:s samlingar hittar du fotografier av alla möjliga slag, från tidiga fotografitekniker till digitala bildfiler.

Porträtt från vaggan till graven

KB:s samlingar innehåller bland annat fotografier av platser och händelser. Men en stor del av materialet är porträtt av både kända och okända människor. De syns på såväl strama ateljéporträtt som på uppsluppna familjebilder. Här finns barn, vuxna i karriären och människor på ålderns höst. Kanske till och med på dödsbädden. 

Dokumentärt och konstnärligt

De flesta bilderna är tagna av svenska fotografer. Här hittar du såväl kända ateljé- och pressfotografer som amatörer. Några av dem jobbade kanske mest för brödfödan medan andra var upphöjda pionjärer som betraktade fotografiet som en konstart.

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt fotografier som är fria, men det finns mycket mer i våra samlingar.

Fotografier i siffror

1848
KB:s äldsta fotografi
Det äldsta fotografiet i KB:s samlingar är en daguerreotyp (gammal fotografiteknik) av syskonen Törnblom, taget av en okänd fotograf i Västerås julaftonen 1848.
50 000
visitkortsfotografier
KB har omkring 50 000 visitkortsfotografier. Många av dem är digitalt tillgängliga i Libris och Regina.
1020
album
KB har omkring 1020 porträttalbum. De innehåller uppskattningsvis 140 000 fotografier från ett tidsspann på ca 140 år.

Hitta och beställ bilder