Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Datorspel

KB:s stora samling av datorspel och interaktiva medier är okänd för många. Här hittar du allt från 90-talets interaktiva cd-romskivor till aktuella spel som Battlefield och Minecraft.

Arkivspel

Spel är en viktig kulturform som är central i de flesta människors liv och vardag. Den svenska spelbranschen omsätter betydligt mer än svensk musik och film. Däremot är det ett relativt nytt fenomen att bevara spel och interaktiva medier. 

Spel och avfilmingar

KB har samlat in spel och interaktiva medier i fysisk form (till exempel PC- och Playstationskivor) sedan 1995. Vi har även konsoler till de flesta av våra spel. Spelen vi samlar in är antingen utgivna i Sverige eller har en svensk anknytning.

KB samlar även in så kallade "Game play videos" alltså avfilmningar av när någon spelar ett spel.

Dessutom arbetar KB med att spara avfilmningar av när någon spelar ett spel. Ett sätt att göra det är att samla in så kallade Game play videos, som är populära på Youtube. Det är en av få vägar till att bevara upplevelsen av ett onlinespel som exempelvis Pokémon Go till eftervärlden.

Vad är interaktiva medier?

Interaktiva medier, även kallat multimedia, är ett mellanting mellan spel och e-bok. Dit räknas uppslagsverk på cd-rom som innehåller både text, bild och ljud. Dessa hade sin storhetstid under 1990- och tidigt 00-tal och finns i princip inte på marknaden längre.

Begränsad åtkomst

Datorspel och interaktiva medier i KB:s samlingar kan bara studeras på plats hos oss. Du behöver dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Läs mer och ansök om användarkonto i Svensk mediedatabas.länk till annan webbplats

Hjälp oss bevara spelkulturen

Vi tar gärna emot donationer av spel som producerats i Sverige. Vi är även intresserade av utlandsutgivna spel av svenska spelutvecklare, eller spel med svensk förlaga eller svensk musik.

Eftersom KB bara har lagstöd att samla in spel i fysisk form saknar vi många äldre spel, spel som getts ut utomlands samt mobil- och onlinespel. Vi försöker påverka lagstiftningen för att kunna samla in även denna del av spelkulturen.

Tre snabba om datorspel

1995
starten
Vi har samlat in spel och andra interaktiva medier sedan 1995.
1 av 10
personer
Var tionde människa på jorden har spelat ett svenskutvecklat spel, enligt organisationen Dataspelsbranschen.
6000
objekt
KB:s samling av datorspel och interaktiva medier innehåller cirka 6000 objekt.

Hitta och beställ datorspel

Läs om spel
1900-talets samlingar. Foto: KB

Tidskrifter om spel

KB har en stor del av alla tidskrifter som getts ut i Sverige, bland annat speltidningar som Nintendo-magasinet, Superplay, Level och PC Gamer.

Läs mer om KB:s tidskrifter