Datorspel

KB:s stora samling av datorspel och interaktiva medier är okänd för många. Här hittar du allt från 1990-talets interaktiva cd-romskivor till spel som Battlefield och Minecraft.

Två högar med arkivspel bredvid varandra.

Spel är en viktig kulturform som är central i de flesta människors liv och vardag. Den svenska spelbranschen omsätter betydligt mer än svensk musik och film. Däremot är det ett relativt nytt fenomen att bevara spel och interaktiva medier. 

Spel och avfilmningar

KB har samlat in spel och interaktiva medier i fysisk form (till exempel PC- och Playstationskivor) sedan 1995. Vi har även konsoler till de flesta av våra spel. Spelen vi samlar in är antingen utgivna i Sverige eller har en svensk anknytning.

KB samlar även in så kallade "Game play videos" alltså avfilmningar av när någon spelar ett spel.

Dessutom arbetar KB med att spara avfilmningar av när någon spelar ett spel. Ett sätt att göra det är att samla in så kallade Game play videos, som är populära på Youtube. Det är en av få vägar till att bevara upplevelsen av ett onlinespel som exempelvis Pokémon Go till eftervärlden.

Vad är interaktiva medier?

Interaktiva medier, även kallat multimedia, är ett mellanting mellan spel och e-bok. Dit räknas uppslagsverk på cd-rom som innehåller både text, bild och ljud. Dessa hade sin storhetstid under 1990- och tidigt 2000-tal och finns i princip inte på marknaden längre.

Begränsad åtkomst

Datorspel och interaktiva medier i KB:s samlingar kan bara studeras på plats hos oss. För att ta del av materialet behöver du dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Hjälp oss bevara spelkulturen

Vi tar gärna emot donationer av spel som producerats i Sverige. Vi är även intresserade av utlandsutgivna spel av svenska spelutvecklare, eller spel med svensk förlaga eller med svensk musik.

Eftersom KB bara har lagstöd att samla in spel i fysisk form saknar vi många äldre spel, spel som getts ut utomlands samt mobil- och onlinespel. Vi försöker påverka lagstiftningen för att kunna samla in även denna del av spelkulturen.

Tre snabba om datorspel

1995 starten

Vi har samlat in spel och interaktiva medier sedan 1995.

1 av 4 spelar svenskt

Var fjärde människa på jorden har spelat ett svenskutvecklat spel, enligt Spelutvecklarindex 2021.

6000 objekt

KB:s samling av datorspel och interaktiva medier innehåller cirka 6000 objekt.

Hitta och beställ datorspel

Läs om spel

Tidskrifter om spel

KB har en stor del av alla tidskrifter som getts ut i Sverige, bland annat speltidningar som Nintendo-magasinet, Superplay, Level och PC Gamer.

Läs mer om KB:s tidskrifter
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?