fullskärmsbild

Utländsk litteratur

KB har en stor samling av utländsk litteratur för forskning inom samhällsvetenskap och humaniora. Här kan du studera ämnen som historia, konstvetenskap och litteraturvetenskap.

Böcker för hemlån på bokhylla. Foto: KB

I den utländska samlingen hittar du allt från uppslagsverk om första världskrigets fältslag till den senaste biografin över Gertrude Stein. Du kan även ta del av referenslitteratur som bibliografier, encyklopedier och lexikon.

En stor del av referenslitteraturen finns på öppna hyllor i läsesalarna och behöver därför inte beställas fram i förväg.

Litteratur till hemlån

Till skillnad från KB:s svenska samlingar går stora delar av vår utländska litteratur att låna hem. Undantag är tidskrifter och broschyrer, litteratur tryckt före 1900 och material som är extra ömtåligt eller värdefullt.

Litteratur till hemlån måste i de flesta fall beställas fram i förväg. Undantaget är den senaste årgången som står framme i katalogrummet samt på hyllan för nyförvärv. Om du bara vill söka bland de som står framme kan du i Reginalänk till annan webbplats välja deldatabasen Nya hemlåneböcker.

Nyheter inom den utländska litteraturen samlas i Libris

I söktjänsten Libris uppdateras listor med nyinkommen utländsk litteratur varje månad. Här hittar du listor från 2018 och 2019.

Utländsk litteratur på KB

Tolka
KB:s samlingar
Vi prioriterar att köpa in litteratur som på olika sätt stödjer studier i andra KB-samlingar.
5000
utländska böcker
Så mycket köper KB in varje år.
Belysa
Sverige
KB:s utländska litteratur belyser svensk historia och kultur i relation till andra kulturer och influenser.
Fjärrlån
Glasdörr in till bibliotek Foto: KB/Jens Gustavsson

Om du inte hittar det du söker

Om du inte hittar det du söker i vår utländska samling kan vi hjälpa dig med fjärrlån från andra bibliotek.

Läs mer om fjärrlån
Andra samlingar
Bokomslag Gittan och gråvargarna på flera språk Foto: KB Ann-Sofie Persson

Utländskt och svenskt – samtidigt

KB samlar även in utländsk litteratur med svensk anknytning. Till exempel översättningar av svenska verk eller böcker som tar upp Sverige. Samlingen kallas Suecana.

Läs mer om Suecana