Få hjälp att hitta personarkiv

Stora delar av personarkiven är inte sökbara och därför kan du behöva hjälp att hitta. Här kan du kontakta oss.

Du kan hitta material ur personarkiven i databaser, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Här kan du få hjälp att hitta det du söker.

Leta först här

Beställ fram material

Om du vet vad du vill beställa fram kan du klicka på knappen här nedan. Du behöver då ange signum och referenskoder som du hittar i våra databaser och kataloger.

Om du skriver dagens datum i formuläret tas materialet fram vid nästa fasta framtagningstid Länk till annan webbplats.. Om du vill komma en annan dag anger du önskat datum i formuläret. Observera att framtagningen kan bli fördröjd, du blir meddelad via mejl när materialet är tillgängligt.

Du kan också kontakta oss på 010-709 30 30 (måndag–fredag 10–16).

Viktigt att känna till

Personarkiv får du tillgång till i Specialläsesalen.

Personarkiv tas fram enligt fasta framtagningstider.

För att få tillgång till samlingarna måste du ha ett lånekort på KB.

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa personarkiv, men du kommer åt att se delar av dem hemifrån.

De objekt som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Libris Länk till annan webbplats. och Regina.

Original

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av chefen för Enheten för samlingsförmedling.

Spärrat material

Material som ingår i personarkiven kan vara spärrat för framtagning av olika skäl. Särskilda tillstånd kan krävas för att få tillgång till vissa dokument och arkivhandlingar. Delar av arkiven kan dessutom vara spärrade med tidsgräns.

Upphovsrätt

Material som ingår i personarkiven kan omfattas av upphovsrätt. Läs mer upphovsrätt.

Ladda ner accessionslistor

Om samlingarna

Upptäck KB:s personarkiv

Astrid Lindgren, Dag Hammarskjöld, Vilgot Sjöman och Birgit Nilsson. I KB:s personarkiv möter du kända svenskars liv och verk på nära håll.

Läs mer om personarkiven
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?