fullskärmsbild

Få hjälp att hitta personarkiv

Stora delar av personarkiven är inte sökbara och därför kan du behöva hjälp att hitta. Här kan du kontakta oss.

Du kan hitta material ur personarkiven i databaser, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Här kan du få hjälp att hitta det du söker.

Leta först här

  • Många personarkiv och nyare handskrifter finns i Arken – KB:s tjänst för personarkiv och enskilda arkivlänk till annan webbplats.
  • Du kan också hitta brev som ingår i KB:s personarkiv i Riksarkivets brevdatabaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • I våra accessionslistor (se pdf:er på denna sida) kan du se vilka arkiv som tagits emot av KB mellan 1986 och 2006. Observera att många arkiv inte är omedelbart tillgängliga då de ännu inte är uppordnade.
  • Äldre objekt kan du söka i Nominalkatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en digitaliserad alfabetisk kortkatalog över de äldre delarna av handskriftssamlingen.

Beställ och låna

Personarkiv får du tillgång till i Specialläsesalen. Läs mer om läsesalen.

Personarkiv tas fram enligt fasta framtagningstider. Läs mer om beställningar och framtagningstider.

Kopior beställer du genom Repros beställningsformulär.

Om du vet vad du behöver få tillgång till kan du använda beställningsformuläret här nedan. Om du saknar fullständiga uppgifter eller har andra frågor kan du kontakta oss via info@kb.se, tel. 010-709 30 30 (måndag-fredag 10-16).

Beställning av handskrifter

Vänligen notera att vi behöver beställningen minst tre arbetsdagar före angivet datum

Dina kontaktuppgifter

Ange önskat material

Max fem volymer per beställning

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa personarkiv, men du kommer åt att se delar av dem hemifrån.

De objekt som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Librislänk till annan webbplats och Regina.

Original

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av chefen för Enheten för förmedling.

Spärrat material

Material som ingår i personarkiven kan vara spärrat för framtagning av olika skäl. Särskilda tillstånd kan krävas för att få tillgång till vissa dokument och arkivhandlingar. Delar av arkiven kan dessutom vara spärrade med tidsgräns.

Upphovsrätt

Material som ingår i personarkiven kan omfattas av upphovsrätt. Läs mer upphovsrätt.

Om samlingarna

Upptäck KB:s personarkiv

Astrid Lindgren, Dag Hammarskjöld, Vilgot Sjöman och Birgit Nilsson. I KB:s personarkiv möter du kända svenskars liv och verk på nära håll.

Läs mer om personarkiven
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?