fullskärmsbild
August Strindbergs manuskript till Röda rummet liggandes i en arkivmapp. Foto: Per & Per Fotograf AB

Få hjälp att hitta personarkiv

Stora delar av personarkiven är inte sökbara och därför kan du behöva hjälp att hitta. Här kan du kontakta oss.

Du kan hitta material ur personarkiven i databaser, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Här kan du både få hjälp att hitta det du söker och göra en beställning. Ta hjälp av formuläret nedan.

Leta först här

  • Många personarkiv och nyare handskrifter finns i Arken – KB:s tjänst för personarkiv och enskilda arkivlänk till annan webbplats.
  • Du kan också hitta brev som ingår i KB:s personarkiv i Riksarkivets brevdatabaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • I våra accessionslistor (se pdf:er på denna sida) kan du se vilka arkiv som tagits emot av KB mellan 1986 och 2017. Observera att många arkiv inte är omedelbart tillgängliga då de ännu inte är uppordnade.
  • Äldre objekt kan du söka i Nominalkatalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en digitaliserad alfabetisk kortkatalog över de äldre delarna av handskriftssamlingen.

Så här går det till att beställa

Använd formuläret nedan för att göra en beställning. Ju mer specifik du är i desto snabbare service kan vi ge. Det går också bra att beställa materialet direkt på plats i Specialläsesalens expedition.

Om du inte har alla uppgifter kring materialet du söker kan du ändå använda formuläret och då fylla i så mycket du känner till. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dig att hitta rätt.

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa personarkiv, men du kommer åt att se delar av dem hemifrån.

De objekt som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Librislänk till annan webbplats och Regina.

Spärrat material

Material som ingår i personarkiven kan vara spärrat för framtagning av olika skäl. Särskilda tillstånd kan krävas för att få tillgång till vissa dokument och arkivhandlingar. Delar av arkiven kan dessutom vara spärrade med tidsgräns.

Upphovsrätt

Material som ingår i personarkiven kan omfattas av upphovsrätt. Läs mer upphovsrätt.

Handskrifter, kartor och bilder stänger 14.30 den 19 december. Handskrifter som beställs efter kl.14 den 19 december tas fram 10.30 den 20 december.
Kontakta oss

Tel. 010-709 34 55
vardagar kl. 10–17 (juni-aug 10-16)
e-post: hkb@kb.se

Läs mer om personarkiven

Beställningsformulär för personarkiv och handskrifter


Beställningar via detta formulär ska göras minst tre arbetsdagar innan du önskar ta del av materialet. Du kan göra max fem beställningar per framtagningstillfälle.

Endast ett objekt per beställning!Om samlingarna
Person som håller i manuskriptet till August Strindbergs Röda rummet. Foto: Per & Per Fotograf AB

Upptäck KB:s personarkiv

Astrid Lindgren, Dag Hammarskjöld, Vilgot Sjöman och Birgit Nilsson. I KB:s personarkiv möter du kända svenskars liv och verk på nära håll.

Läs mer om personarkiven
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?