Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Tv

Vad gick på tv på lördagkvällar i mitten av 1980-talet? Hur har tv-bevakningen av stora världshändelser varierat genom åren? Svaren kan du hitta i KB:s samling av svenska tv-sändningar.

TV i forskarrum. Foto: KB Jens Gustavsson

På KB kan du ta del av svenska tv-sändningar, huvudsakligen från 1978 och framåt. Studera bevakningen av en särskild nyhetshändelse, eller gör jämförelser mellan underhållningsprogram från olika tider.

Från nyheter till dokusåpa

Aktuellt, Rederiet, Sportspegeln, Kalla fakta och Paradise hotel – hos oss finner du svenska sändningar ur alla genrer. Vi har både program som sänts från de rikstäckande tv-bolagen och från mindre lokala kanaler runt om i Sverige. Allt sparas för framtida forskning.

Public service, kommersiellt och privata lokalsändningar. KB har nästan alla svenska tv-sändningar från 1978 och framåt.

Speglar medielandskapet

Tv-sändningarna speglar inte bara hur samhället har förändrats, utan även hur medielandskapet har utvecklats. Från endast två kanaler i slutet av 1970-talet till ett stadigt växande utbud under 1990-talet.

I dag står webbpublicering och streamingtjänster för en allt större del av tv-tittandet. Men än så länge fortsätter KB:s samling av traditionella sändningar att växa så det knakar.

Begränsad åtkomst

KB:s inspelningar av tv-sändningar kan bara studeras på plats hos oss, eller som fjärrlån på utvalda bibliotek. Du behöver dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Läs mer och ansök om användarkonto i Svensk mediedatabas.länk till annan webbplats

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av tv-sändningar.

Fakta om KB:s tv-samling

35
år
Så lång tid skulle det ta att i en följd spela upp de 300 000 timmar tv-sändningar som KB samlade in under 2016
40 000
objekt
Under år 2007 fick vi inspelningar av rikstäckande tv-sändningar på ca 40 000 kassetter, band och skivor. Nu 10 år senare kommer allt in i filformat.
150 000
kassetter
Så många kassetter från SVT med inspelningar från 1978-2009 har digitaliserats på KB

Hitta och beställ tv