Få hjälp att hitta handskrifter

Många handskrifter är inte sökbara och då kan du behöva hjälp att hitta. Så här går du tillväga.

Du kan hitta handskrifter i KB:s söktjänster, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Därför kan du behöva kontakta oss för att hitta det du söker.

Leta först här

Beställ fram material

Om du vet vad du vill beställa fram kan du klicka på knappen nedan. Du behöver då ange signum och referenskoder som hittar du i våra databaser och kataloger.

Om du skriver dagens datum i formuläret tas materialet fram vid nästa fasta framtagningstid. Om du vill komma en annan dag anger du önskat datum i formuläret. Observera att framtagningen kan bli fördröjd, du blir meddelad via mejl när materialet är tillgängligt.

Du kan också kontakta oss på 010-709 30 30 (måndag–fredag 10–16).

Viktigt att känna till

Handskrifter får du tillgång till i Specialläsesalen.

Handskrifter tas fram enligt fasta framtagningstider.

För att få tillgång till samlingarna måste du ha ett lånekort på KB.

Ladda ner

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa handskrifter, men du kommer åt många av dem hemifrån.

De handskrifter som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Libris Länk till annan webbplats. och Regina. Du kan också ta del av handskrifter i KB:s digitala kollektioner.

Original

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. I stället för att få se originalet kan du bli hänvisad till ett faksimil eller en mikrofilm.

Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av chefen för Enheten för samlingsförmedling.

Om samlingarna

Upptäck KB:s handskrifter

Försök tyda fornsvenskan i Äldre Västgötalagen eller följ med Marco Polo på hans resa till Ostindien. Det, och mycket mer, kan du göra bland KB:s handskrifter.

Läs mer om handskriftsamlingen
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?