fullskärmsbild

Få hjälp att hitta handskrifter

Många handskrifter är inte sökbara och då kan du behöva hjälp att hitta. Så här går du tillväga.

Du kan hitta handskrifter i KB:s söktjänster, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Därför kan du behöva kontakta oss för att hitta det du söker.

Leta först här

Kontakta oss

Ju mer specifik du är desto snabbare service kan vi ge. Om du inte har alla uppgifter kring materialet du söker kan du ändå använda formuläret här nedan och fylla i så mycket du känner till. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dig att hitta rätt.

Handskrifter får du tillgång till i Specialläsesalen. Läs mer om läsesalen.

Kontakta oss om handskrifter


Var så specifik i din beskrivning som du kan.Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa handskrifter, men du kommer åt många av dem hemifrån.

De handskrifter som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Librislänk till annan webbplats och Regina. Du kan också ta del av handskrifter i KB:s digitala kollektioner.

Original

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. I stället för att få se originalet kan du bli hänvisad till ett faksimil eller en mikrofilm.

Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av enhetschefen för Handskrifter, kartor och bilder.

Om samlingarna

Upptäck KB:s handskrifter

Försök tyda fornsvenskan i Äldre Västgötalagen eller följ med Marco Polo på hans resa till Ostindien. Det, och mycket mer, kan du göra bland KB:s handskrifter.

Läs mer om handskriftsamlingen
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?