Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
Visning av en handskrift som ligger trygg på en skyddande kudde. Foto: Per & Per Fotograf AB

Få hjälp att hitta handskrifter

Många handskrifter är inte sökbara och då kan du behöva hjälp att hitta. Här kan du beställa handskrifter.

Du kan hitta handskrifter i KB:s söktjänster, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Därför kan du behöva kontakta oss för att hitta det du söker.

LETA FÖRST HÄR

Så beställer du handskrifter

Använd formuläret nedan för att göra en beställning. Ju mer specifik du är i desto snabbare service kan vi ge. Det går också bra att beställa materialet direkt på plats i Specialläsesalens expedition.

Om du inte har alla uppgifter kring materialet du söker kan du ändå använda formuläret och då fylla i så mycket du känner till. Vi gör vad vi kan för att hjälpa dig att hitta rätt.

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa handskrifter, men du kommer åt många av dem hemifrån.

De handskrifter som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Librislänk till annan webbplats och Regina.

Orginal

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. I stället för att få se originalet kan du bli hänvisad till ett faksimil eller en mikrofilm.

Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av enhetschefen för Handskrifter, kartor och bilder.

Kontakta oss

Tel. 010-709 34 55
vardagar kl. 10–17 (juni-aug 10-16)
e-post: hkb@kb.se

Läs mer om handskrifter

Kontakta oss om handskrifter och personarkiv


Beställningar via detta formulär ska göras minst tre arbetsdagar innan du önskar ta del av materialet.

Endast ett objekt per beställning!Om samlingarna
Grupp med människor som studerar två medeltida handskrifter i KB:s specialläsesal. Foto: Per & Per Fotograf AB

Upptäck KB:s handskrifter

Försök tyda fornsvenskan i Äldre Västgötalagen eller följ med Marco Polo på hans resa till Ostindien. Det, och mycket mer, kan du göra bland KB:s handskrifter.

Läs mer om handskriftsamlingen