fullskärmsbild

Få hjälp att hitta handskrifter

Många handskrifter är inte sökbara och då kan du behöva hjälp att hitta. Så här går du tillväga.

Du kan hitta handskrifter i KB:s söktjänster, men samlingarna är till stora delar bara sökbara i kortkataloger och förteckningar. Därför kan du behöva kontakta oss för att hitta det du söker.

Leta först här

Vecka 26-33 är servicen begränsad på flera samlingar. Planera gärna ditt besök i god tid och räkna med längre svarstider än vanligt på dina frågor.

Beställ fram material

Om du vet vad du vill beställa fram kan du klicka på knappen nedan. Du behöver då ange signum och referenskoder som hittar du i våra databaser och kataloger. Observera att du behöver göra beställningen minst tre arbetsdagar i förväg.

Du kan också kontakta oss på 010-709 30 30 (måndag–fredag 10–16).

Viktigt att känna till

Handskrifter får du tillgång till i Specialläsesalen. Läs mer om läsesalen.

Handskrifter tas fram enligt fasta framtagningstider. Läs mer om beställningar och framtagningstider.

För att få tillgång till samlingarna måste du ha ett lånekort på KB. Ansök om lånekort Öppnas i nytt fönster..

Ta del av vårt digitaliserade material

Det kan finnas begränsningar kring tillgängligheten på vissa handskrifter, men du kommer åt många av dem hemifrån.

De handskrifter som är digitalt tillgängliga kan du se och ladda ner via katalogposter i Libris Länk till annan webbplats. och Regina. Du kan också ta del av handskrifter i KB:s digitala kollektioner.

Original

Handskrifter som är digitalt tillgängliga tas inte fram i original. Detsamma gäller vissa sköra och ömtåliga handskrifter, som kan vara spärrade för framtagning av bevarandeskäl. I stället för att få se originalet kan du bli hänvisad till ett faksimil eller en mikrofilm.

Om du av särskilda skäl behöver få tillgång till originalet kan du ansöka om specialtillstånd, som utfärdas av chefen för Enheten för samlingsförmedling.

Om samlingarna

Upptäck KB:s handskrifter

Försök tyda fornsvenskan i Äldre Västgötalagen eller följ med Marco Polo på hans resa till Ostindien. Det, och mycket mer, kan du göra bland KB:s handskrifter.

Läs mer om handskriftsamlingen
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?