Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Kartor

På KB kan du resa jorden runt på 300 000 kartblad, 2000 atlaser och en och annan jordglob.

I KB:s kartsamling ryms allt från 1500-talskartor med sjöodjur till moderna tryck över båtlinjer och cykelleder.

Nytta och nöje

Kartor har genom historien använts som både orienteringsverktyg, maktsymboler och prydnadsföremål. De kan vara både dekorativa och fantasieggande. Det är därför inte konstigt att de tilltalar fler än de ursprungliga målgrupperna – militärer, skattmasar och sjöfarare.

Sverige bit för bit…

KB har en närmast komplett samling av svenska kartor. Här finns både officiella kartverk som Generalstabskartan och unika handritade kartor. Här finns även tematiska kartor inom krig, historia, ekonomi, geologi, förvaltning och kommunikationer. Genom kartorna kan du också se och följa den historiska utvecklingen i olika regioner.

…men mer än bara Sverige

KB:s kartor speglar den svenska utgviningen, men även Sveriges förbindelser i omvärlden. För att vara ett litet land har vi därför ovanligt många utländska atlaser och kartor. Flera av dessa är unika och av stort internationellt intresse.

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt kartor som är fria, men i samlingen finns mycket mer.

Kort om kartor

Störst
Carl Gripenhielms mälarkarta – störst på KB?
Den 3,46 x 2,14 meter stora kartan färdigställdes 1689 på uppdrag av Karl XI.
40
glober
KB har omkring 40 glober, den äldsta är tillverkad 1603. Från senare år har vi mer okonventionella glober i form av spargrisar – och en badboll.
1482
Äldsta tryckta kartan över Skandinavien
Den äldsta tryckta kartan över Skandinavien ingår i Ptolemaios atlas Cosmopgraphia från 1482.

Hitta och beställ kartor

Pliktleveranser, gåvor och inköp
Kartor på hög. Foto: KB

Du kan bidra

En stor del av kartorna har kommit till KB genom tryckeriernas pliktleveranser. Men många har kommit hit genom köp och gåvor.

Läs mer om hur du kan bidra
Digitala kollektioner
Politisk karikatyrkarta över Europa. Sverige och Norge framställs som två hundar, där den norska hunden biter den svenska i tassen Färglitografi, 49 x 71 cm hopvikt till 20 x 14 cm. Engelskt ursprung. Svensk översättning: Fiske i oroliga vatten: en seriekomisk karta över Europa.

Fantasikartor

Se världen på ett annorlunda sätt i satiriska och fantasifulla kartor som kommenterar tidsandan eller visar vägen till sedelärande platser.

Till kollektionen Fantasikartor