Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Dagstidningar

Vad hände i Vansbro september 1974 och vad skrev Sydsvenskan om din mormors mor? På KB finns nästan alla svenska dagstidningar som getts ut från 1645 fram till idag.

Tidningshögar på bord Foto: Per & Per Fotograf AB

Våra dagstidningar är tillgängliga för alla och används flitigt av allt från journalister till släktforskare. Det går också bra att skriva ut en förstasida till ett födelsedagsbarn. Det behövs inte ens ett lånekort för att ta del av tidningarna.

Nytt eller nedlagt

På KB finns cirka 130 miljoner tidningssidor från ungefär 2600 titlar. Vi har stora tidningar som Dagens nyheter, Sydsvenskan och Göteborgsposten, men även sedan länge nedlagda tidningar som Cimbrishamnsbladet och Åmåls weckoblad.

Läs på plats i biblioteket

De flesta av tidningarna måste du läsa på plats på KB i Stockholm. Här finns tidningar både på mikrofilm och i digital form. Du kan skriva ut sidor på plats, eller spara dem på USB. Du kan också ta del av de digitaliserade tidningarna på flera universitets- och högskolebibliotek i landet.

Tidningar som är äldre än 115 år kan du ladda ner och läsa hemifrån. Det beror på att de inte längre är skyddade av upphovsrätt.

Gamla tidningar på papper

De dagstidningar som ännu inte finns digitalt eller på mikrofilm kan du läsa i sin ursprungliga form på papper. Tidningar tryckta fram till 1850 finns på KB i Humlegården. De som trycktes mellan 1851 och 1978 hittar du i Statens biblioteksdepå utanför Bålsta. Läs mer här om hur du hittar dit.

Nyheter för flera hundra år

20
miljoner
KB har en av världens största samlingar av digitaliserade dagstidningar med över 20 miljoner sidor.
372
års läsning
Så lång tid kan du ägna åt KB:s cirka 2600 tidningstitlar från 1645 till i dag.
3,3
mil
Det finns cirka 33 hyllkilometer dagstidningar i KB:s magasin.

Hitta och beställ dagstidningar