Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Roggebiblioteket

Roggebiblioteket ligger i ett medeltida residens – Roggeborgen – intill Strängnäs domkyrka. Biblioteket rymmer cirka 70 000 volymer. Boksamlingen kommer ursprungligen från Strängnäs gymnasium och är sedan 1968 en del av KB. 

Här hittar du sällsynta tryck från boktryckarkonstens barndom, medeltida brev och böcker inom ämnen som teologi, naturvetenskap och pedagogik. Den klassiska latinska och grekiska litteraturen är rikt representerad. I Roggebiblioteket finns också en stor samling musiktryck, äldre avhandlingar och handskrifter.

Roggeborgen sedd från kortsidan. Foto: KB/Emil Stenback
Besök Roggebiblioteket

För att besöka biblioteket behöver du först göra en bokning.

Kontakta oss på:
rogge@kb.se
010-709 30 00 (växel)

Adress:
Lektorsgatan 4
645 30 Strängnäs

Följ Roggebiblioteket på Instagramlänk till annan webbplats

Historik

Strängnäs gymnasium och läroverk hade sin verksamhet i Roggeborgen från 1626 till 1935. Högst upp i huset hittar du Rikssalen, en stor samlingssal som fick sitt nuvarande utseende mot slutet av 1800-talet.

Roggebibliotekets samlingar har sedan 1968 växt genom flera donationer. Den senaste donationen till biblioteket är Wrangelske boksamlingen från Säby gård, Aspö, som donerades till biblioteket 2006. Detta vackra herrgårdsbibliotek rymmer cirka 5000 titlar och är i sin helhet katalogiserat i Libris.

Hur söker jag efter material som finns i Roggebiblioteket?

Förutom de titlar som är katalogiserade i Librislänk till annan webbplats kan du söka i samlingen via KB:s digitaliserade kortkatalogerlänk till annan webbplats. Du kan också använda de tryckta kataloger som tar upp delar av samlingen.