Särskil­da boksam­lingar

KB:s 160 särskilda boksamlingar har en sak gemensamt: de är sällsynta. Här får du en glimt av olika samlares passion för särskilda ämnen och verk.

Ryska miniatyrböcker i en liten bokhylla.

De särskilda boksamlingarna speglar KB:s samlarnerv och sug efter originella trycksaker. Här finns material från hela världen, från medeltiden och ända fram tills idag.

Många av samlingarna innehåller rariteter. Det kan röra sig om allt från trycksaker med unik typografi till särskilt praktfulla bokband. I samlingarna kan du även bekanta dig med hantverket vid det berömda Hedbergs bokbinderi, eller uppleva en äkta tegelstensroman.

KB har särskilda boksamlingar av bland annat:

  • bokband (Sveriges största)
  • Robinsonader (förmodligen Sveriges enda)
  • material kopplade till bokproduktion och bokbinderi
  • särskilda typer av tryck, såsom biblar, miniatyrböcker och konstnärsböcker
KB:s särskilda boksamlingar uppstod under 1950-talet. Det var när böcker med extra behov av skydd från slitage fördes samman. Men redan på 1600-talet, när KB låg i slottet Tre kronor, förvarades ovanliga böcker i separata samlingar.

Kända och okända samlare

Samlingarna har tillhört kungligheter, institutioner och författare. Men också privatpersoner som nischat in sig på olika ämnen – allt från franska rättsfall till erotiska alster.

Samlingar med personlighet

En del av de särskilda boksamlingarna innehåller anteckningar från sina tidigare ägare. "Läsit" har Ulrika Eleonora skrivit på insidan av en praktfull roman från 1723. För drottningen var det kanske en enkel notering om att hon läst boken. För oss blir det spännande historiskt material.

Så hittar du och beställer särskilda boksamlingar

Vill du studera någon av KB:s särskilda boksamlingar? Du hittar en del av dem i våra söktjänster, men du kan behöva ytterligare hjälpmedel för att hitta rätt.

Visste du att?

Haga

KB har samlingar på Drottningholms slott och Gustav III:s paviljong på Haga. Det är dubbletter av böcker som KB förvarar där.

12 500 stämplar

Så stor är KB:s samling av förgyllningsstämplar. Det är en av världens största.

Haj

Inget av KB:s band är bundet av människoskinn. Däremot finns en liten samling band av fiskskinn; lax, marulk, haj och havskatt.

Digital utställning

KB:s bokband i digital utställning

Ett urval av KB:s bokband presenteras närmare i digital utställning på Flickr.

Utforska bokbanden på Flickr
Digital kollektion

Carl Clerks fjärilar

Undersköna fjärilsillustrationer blev skatteindrivarens fall. Inspireras av en av KB:s många rariteter.

Till kollektionen Carl Clercks fjärilar
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?