Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Personarkiv

Astrid Lindgren, Dag Hammarskjöld, Vilgot Sjöman och Birgit Nilsson. I KB:s personarkiv möter du kända svenskars liv och verk på nära håll.

Person som håller i manuskriptet till August Strindbergs Röda rummet. Foto: Per & Per Fotograf AB

Genom personarkiven kan du följa processen i ett författar- eller konstnärskap. Ta del av manuskript eller brev från beundrare, meningsmotståndare och samarbetspartners. I arkiven finns allt från det formella till det personliga, från det väntade till det oväntade.

Författarna dominerar…

Författare och andra litterärt verksamma personer dominerar KB:s personarkiv. August Strindberg, Selma Lagerlöf, Ellen Key, Tomas Tranströmer och Kerstin Thorvall är bara några exempel.

… men det finns mycket mer

Listan över mer eller mindre kända svenskar i personarkiven är lång och fylls på i takt med att nya arkiv doneras till KB. Förutom författare finns här även konstnärer, musiker, filmmakare och politiker. 

KB har även enskilda arkiv efter släkter, föreningar och organisationer, samt arkiv som rör bland annat bokutgivning och tidskrifter.

Ett personarkiv – många materialtyper!

I personarkiven finns alla möjliga sorters material som förknippas med arkivbildaren. Här ser du några exempel.

 • Brev
 • Manuskript
 • Fotografier
 • Anteckningar
 • Teckningar
 • Dagböcker
 • Skissböcker
 • Kontrakt
 • Klippsamlingar
 • Trycksaker
 • Ljudupptagningar
 • Filmupptagningar
På KB finns två världsminnen – personarkiven efter Astrid Lindgren och Dag Hammarskjöld. Utmärkelsen ges av Unesco till arkiv, museer eller dokument som anses ha ett värde för hela mänskligheten.
KB kan för närvarande inte erbjuda några visningar av Nelly Sachs-rummet
Letar du digitaliserat material?

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt exempel som är fria, men i samlingen finns mycket mer.

Personarkiv i siffror

2
världsminnen
Två av KB:s personarkiv finns med på Unescos världsminneslista. Astrid Lindgrens sedan 2005, Dag Hammarskjölds sedan 2017.
7 av 8
svenska nobelpristagare i litteratur
KB har personarkiven efter 7 av 8 svenska litteraturpristagare. Den enda vi saknar är Harry Martinson, vars arkiv finns i Uppsala.
80
hyllmeter
Enbart Selma Lagerlöfs personarkiv omfattar ca 80 hyllmeter.

Hitta och beställ personarkiv