Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Böcker

KB:s boksamling omfattar hela boktryckarkonstens historia, från 1400-talet fram till idag. Vi har allt från det riktigt gamla till det allra nyaste, från det minsta till det största.

Liten bok bakom förstoringsglas. Beskuren.

På KB finns allt du kan tänka dig. Du kan studera gamla kungabands monogram, jämföra sagoböcker genom tiderna eller undersöka de senaste årens kokbokstrender. Du hittar det senaste riksdagsvalets partiprogram men också likpredikningar från 1700-talet.

Inget slängs

Något som skiljer KB från andra bibliotek är att vi inte sållar och gallrar i vår svenska samling. Alla böcker som ges ut i Sverige samlas in och allt bevaras. Här finns därför samma böcker som på ditt folkbibliotek men också rariteter som du inte hittar någon annanstans.

Vi har samlat in böcker sedan 1661.

Från censur till forskning

När insamlingen av böcker startade 1661 var det ett sätt för staten att kontrollera och censurera utgivningen. I dag bevarar vi böcker och annat material för framtida forskning och bildning. Därför är material i den svenska samlingen bara tillgängligt som läsesalslån.

Inte bara svenskt

KB har en stor samling utländsk litteratur med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap. Många av de böckerna går att låna hem. De utländska böcker som har svensk anknytning kallas för Suecana. De kan däremot bara lånas som läsesalslån.

Ljudböcker

KB har även ljudböcker i olika format, framför allt kassetter och CD. Från 1980-talet och framåt har det getts ut ungefär 8100 exemplar. De är sökbara i Svensk mediedatabas (SMDB) men det krävs särskild inloggning för att få tillgång till dem.

Böcker i siffror

1483
Då trycktes den första boken i Sverige. Den heter Dialogus creaturarum, är skriven på latin och innehåller sedelärande och moraliska fabler.
418
hyllmeter
Med så många hyllmeter växer KB:s boksamling varje år.
50
utgåvor av samma bok
Ungefär så många utgåvor finns det av Jonas Jonassons bästsäljare Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009). Alla sparas på KB.

Hitta och beställ böcker