Webbplatsen kb.se använder kakor (cookies).
Läs mer i vår cookiepolicy
Att hitta material om ett ämne man är intresserad av kan vara en utmaning på bibliotek i allmänhet och på KB i synnerhet. Vad gör svenska bibliotekarier för att lotsa användarna rätt? Vilken typ av ämnen och begrepp kan man söka efter – och hur skapas de?
Fotografier är en viktig källa för förståelsen av vår samtid och historia. Följ med på en resa bland KB:s omfattande fotografisamlingar, som innehåller allt från negativ på glas och film till positiva fotografier framkallade på papper och digitala bildfiler.
Traditionen att äta semlor är lika levande idag som förr, men att inmundigandet efterföljs av 40 dagars fasta är inte längre en självklarhet. Bland KB:s handskrifter hittar vi flera ledsagare i fastlagstider – däribland två forna KB-medarbetare.
Är du trött på singellivet? Vill du kanske veta hur man på kort tid blir fästmö, fru, fästman eller make? Förtvivla då icke, läs bara vidare!
Astrid Lindgrens arkiv berättar lika mycket om den världsberömda författarinnan som om hennes läsekrets. Den kreativa processen i hennes författarskap är däremot svår att följa eller ens tyda – men snart blir det kanske ändring på det?
Vad gjorde Erik Melander på jobbet i april 1908? Hände det något särskilt i Stockholm just denna månad? Dessa frågor har vi svaren på, tack vare ett par meddelanden som låg dolda för eftervärlden i över 100 år.
När det lider mot jul känns det viktigt med traditioner. Som att få öppna första luckan i adventskalendern och räkna ner dagarna till julafton. I KB:s bildsamling finns över 200 möjligheter att komma i julstämning – även om vi inte får öppna luckorna…
Följ med på en resa tillbaka till ett Sverige från förr. Med hjälp av Filmarkivet.se gör vi några nedslag för att se hur livet kunde te sig på skilda platser i det förflutna.
Språkforskaren och reseskildraren Jacob Jonas Björnståhl var "fattig, flitig och nyfiken", enligt en samtida levnadsbeskrivning. Med kunskapstörsten som drivkraft tog han sig hela vägen från Näshulta till Konstantinopel.
Att böcker inte enbart är för läsning blir tydligt i våra särskilda boksamlingar, där praktband, konstnärsböcker och bokobjekt kräver vår beundran.