Letar du efter material i KB:s samlingar?
Gå till våra söktjänster

Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

fullskärmsbild

Kvinnliga visitkortsfotografer

I början av 1860-talet drabbades borgerskapet i Sverige av "cartomani” alla ville ha ett carte-de-visite att lämna över på fester, luncher och middagsbjudningar. Den stora efterfrågan skapade en marknad där kvinnor över hela landet tog chansen att etablera sig.

Det är inte helt orimligt att betrakta 1800-talets visitkortsporträtt som en tidig form av sociala medier. De spelade nämligen en viktig social roll och placerades gärna så synligt som möjligt i hemmet. Där fungerade de som ett bevis för att man hade många – och rätt – vänner och bekanta. De visades gärna upp för gäster vid middagsbjudningar och andra sammankomster. Kanske upptäckte man då, precis som i dag, att man hade lite oväntade gemensamma vänner?

 

Porträtten såldes per dussin och var en av de första formerna för massproducerade bilder. Snart uppstod en samlarvurm där släktingar och vänner bytte bilder med varandra. Bilder av kända personer som skådespelare, kungligheter och politiker fanns till salu hos bokhandlarna. Där kunde man också köpa album att förvara sina porträtt i.

 

Kvinnliga entreprenörer etablerar sig

Cartomanin har satt stora avtryck i KB:s bildsamling. Och inte bara tack vare de nära 50 000 visitkortsporträtt som ingår i den – här kan man även se hur en unik möjlighet för dåtidens kvinnor att etablera sig som egenföretagare växte fram. Arbetet som fotograf kunde nämligen utföras i en ateljé nära hemmet, vilket gjorde att det upplevdes som tryggt och lämpligt för kvinnor. Förmodligen var möjligheten att driva ateljé i egen regi ett välkommet trendbrott på en arbetsmarknad där kvinnor i övrigt inte var välkomna.


De kvinnliga vistitkortsfotograferna fick smak för entreprenörskapet och under cartomanins "guldålder" drevs så många som 400 ateljéer över hela landet. Företagandet förekom inte heller bara i storstäderna utan även på mindre orter.

 

Men...

Fotograferna skulle tyvärr komma att stöta på patrull. I samband med att den fotografiska bilden blev en del av den tryckta pressen så satte föreställningar om det kvinnliga könets skörhet käppar i hjulet för många av entreprenörerna. Ett yrke som tidigare kunde skötas i en ateljé nära hemmet började istället innebära resor och skiftarbete, vilket uteslöt många kvinnor från branschen.

Porträtt av Kristin Kjellman med bok i knät
Okänt årtal
Dela
Bertha Emilia Ernberg
Dela
Calle Falk
Okänt årtal
Dela
Betty Jansson
Dela
Carl Ludvig Falk
Okänt årtal
Dela
Edvard Forssberg
Okänt årtal
Dela
Anders Fryxell
Okänt årtal
Dela
Anna Hallberg med syster Maria Hallberg
ca 1890
Dela
Axel Fredrik Hammarström
Okänt årtal
Dela
Brita Simonsson
Okänt årtal
Dela
C. Hammarhjelm
Okänt årtal
Dela
Albertina Hegardt
Okänt årtal
Dela
Erland Hertén
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Hildegard Jonasdotter med bok och krukväxter
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Thure Kamph som barn med trumma
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Familjen Karlsson
Okänt årtal
Dela
Porträtt av okänd kvinna tillsammans med Jacob Christian Kull
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Lina Lagerbielke
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Ulla Gyllenhaal
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Märtha Mörner
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Henric Lindström
Dela
Porträtt av Yngve Lundén med syster Torborg som barn
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Hilda Lundgren med sina barn Bertil och Judit
Okänt årtal
Dela
Porträtt av Victor Luthman
Okänt årtal
Dela
Porträtt på drottning Lovisa sittande med en stående prinsessan Lovisa
Producerad mellan 1860 och 1871
Dela
KOLLEKTIONEN