Öppen tillgång i EU
Sveriges arbete med öppen tillgång utgår från rekommendationer och strategier på EU-nivå.
Inom EU finns gemensamma prioriteringar för forskningssamarbete. EU-kommissionen uppmanar medlemsstaterna att ta fram nationella färdplaner som ska bidra till att stärka prioriteringarna. Med det som utgångspunkt har regeringen lagt fram en nationell färdplan för det europeiska forskningsområdet.
Sveriges nationella färdplan
Sveriges nationella färdplan nämner flera delar som är prioriterade inom det europeiska forskningsområdet. En av dessa är öppen vetenskap, som till exempel innefattar:
- öppna forskningsdata
- öppet tillgängliga publikationer
- öppen källkod
- utvärderingsmetoder som tar hänsyn till samhällsnytta
- öppna lärresurser
- medborgarforskning
Öppen vetenskap är i grunden en demokratifråga. Enligt färdplanen är syftet ”att öka forskningens kvalitet, genomslag och innovationskraft genom att fler delar av forskningsprocessen så snart som möjligt kan samverka med det omgivande samhället”.
Samordningsuppdrag
KB:s och Vetenskapsrådets respektive samordningsuppdrag nämns också som huvudaktiviteter i den nationella färdplanen. KB har sedan 2017 ett samordningsuppdrag för öppet tillgängliga vetenskapliga publikationer, medan Vetenskapsrådet har motsvarande uppdrag för öppna forskningsdata Länk till annan webbplats..
Rådslutsatser på EU-nivå
Medlemsländerna i EU:s konkurrenskraftsråd har enats om ett antal rådslutsatser för omställningen till ett öppet vetenskapssystem. De innehåller bland annat principer som gäller öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.
Mer om slutsatserna på Europeiska rådets webbplats (27 maj 2016). Länk till annan webbplats.
EU-kommissionens webbplats ger mer information om den inre marknaden för kunskap och forskare i Europa.
The European Research Area Länk till annan webbplats.