fullskärmsbild

Nyheter

Här hittar du nyheter från Kungliga biblioteket.

17 juni 2020
KB har endast öppet för bokade besök för användare som behöver tillgång till våra samlingar. Syftet är att begränsa smittspridningen.
17 juni 2020
KB is only open for those library users who book their visit in advance when they need access to our collections.
4 juni 2020
Snart kan fler uppleva rummet där Gustav Vasa enligt traditionen valdes till kung. Roggebiblioteket i Strängnäs – en del av KB sedan 1968 – renoveras för att göra den historiska Rikssalen mer tillgänglig.
1 juni 2020
Det tillfälliga avtalet som gjorde tjänsten Svenska dagstidningar tillgänglig hemifrån upphörde den 31 maj. Du når fortfarande hela tjänsten via besök på en rad högskole-, universitets- och folkbibliotek.
20 maj 2020
​Den digitala utvecklingen är fortsatt stark på landets bibliotek, enligt Sveriges officiella biblioteksstatistik 2019. Användningen av e-medier ökar, samtidigt som de fysiska lånen har minskat över tid. Skolbiblioteken har blivit något fler jämfört med föregående år.
18 maj 2020
Genom ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access öppnades KB:s söktjänst Svenska dagstidningar för alla i hela Sverige under coronakrisen. I första hand gällde avtalet under april men förlängdes sedan ytterligare en månad. Avtalet kommer nu att avslutas och sista dag blir den 31 maj.
24 april 2020
Tjänsten Svenska dagstidningar går att komma åt hemifrån i ytterligare en månad. Det tillfälliga avtalet mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access förlängs till och med 31 maj.
23 april 2020
Förra året registrerades 13 058 nya böcker på KB, vilket är en minskning med 4 procent från år 2018. Det framgår av rapporten Nationalbibliografin i siffror, som även redovisar hur diskussionen om klimatförändringar syns i bokutgivningen.