fullskärmsbild

Nyheter

Här hittar du nyheter från Kungliga biblioteket.

1 oktober 2020
​På torsdagen utsågs 25 pristagare i tävlingen Svensk bokkonst 2019. En tydlig trend är den taktila upplevelsen – böckerna är verkligen gjorda för att utforskas i det fysiska rummet.
23 september 2020
Riksbibliotekarie Karin Grönvall tog på onsdagen emot Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
21 september 2020
I dag kom höstbudgeten och med den en rad positiva besked för biblioteken.
4 juni 2020
Snart kan fler uppleva rummet där Gustav Vasa enligt traditionen valdes till kung. Roggebiblioteket i Strängnäs – en del av KB sedan 1968 – renoveras för att göra den historiska Rikssalen mer tillgänglig.
1 juni 2020
Det tillfälliga avtalet som gjorde tjänsten Svenska dagstidningar tillgänglig hemifrån upphörde den 31 maj. Du når fortfarande hela tjänsten via besök på en rad högskole-, universitets- och folkbibliotek.
20 maj 2020
​Den digitala utvecklingen är fortsatt stark på landets bibliotek, enligt Sveriges officiella biblioteksstatistik 2019. Användningen av e-medier ökar, samtidigt som de fysiska lånen har minskat över tid. Skolbiblioteken har blivit något fler jämfört med föregående år.
18 maj 2020
Genom ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access öppnades KB:s söktjänst Svenska dagstidningar för alla i hela Sverige under coronakrisen. I första hand gällde avtalet under april men förlängdes sedan ytterligare en månad. Avtalet kommer nu att avslutas och sista dag blir den 31 maj.
24 april 2020
Tjänsten Svenska dagstidningar går att komma åt hemifrån i ytterligare en månad. Det tillfälliga avtalet mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access förlängs till och med 31 maj.