Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Historik

Kungliga biblioteket har en lång historia. Från att vara kungens bibliotek till att numera vara allas vårt nationalbibliotek.

Kungliga biblioteket i Humlegården, svartvit bild 1870-tal Foto: Johannes Jaeger

Nedan har vi gjort ett par nedslag i KB:s 450-åriga historia. En mer fördjupad bild ger boken Kungliga biblioteket i ord och bild. Här får du följa med från 1500-talets kungliga boksamlingar, via censur och tryckfrihet, till dagens digitala landskap.

Läs boken!

Boken om KB finns att köpa via din bokhandel eller låna på ditt bibliotek. Den finns även till försäljning på KB i Humlegården, Stockholm. Dessutom kan du ladda ner den som pdf-bok via KB:s söktjänst Librislänk till annan webbplats.

Historisk tidslinje

Dyalogus creaturarum moralizatus blir den första boken som trycks i Sverige. KB äger två exemplar. Boken är skriven på latin och innehåller sedelärande och moraliska fabler. Dessa religiösa dialoger mellan skapelsens olika varelser gav predikanterna ett bra underlag för folklig undervisning.

Boken trycktes i Sverige av boktryckare Johann Snell från Tyskland. Han hade sin tryckpress i Gråmunkeklostret på Gråmunkeholmen, dagens Riddarholmen. När den utkom 20 december 1483 var den redan en bästsäljare i Europa.

Fram till år 1500 trycktes 16 böcker i Sverige. Totalt i Europa trycktes cirka 40 000 böcker.

Sida ur den första boken som trycktes i Sverige, Dialogus creaturarum 1483 
Sveriges första tryckta bok
Gustav med söner
Johannes Bureus
Djävulen ur Codex Gigas
Förordningen
Slottsbranden 1697
KB i Stockholms slott
KB i Humlegården svartvit
Klemming
August Strindberg
KB utan flyglar
Valfrid Palmgren
KB Flygel
Roggeborgen
Xerox 1972
CD-skivor
Birgit Antonsson
Magasinen
KB:s annex
CD-rom spel
Ljudband
78-varvare
Filmarkivet
e-plikt
Äldre dagstidningar
Paragraf
KB-historia
Liten bok bakom förstoringsglas. Foto: KB

Jakten på de stulna böckerna

2004 upptäcktes det att flera böcker saknades från KB:s magasin. Numera pågår ett arbete för att få tillbaka de böcker som stals från KB av en dåvarande anställd.

Mer om de stulna böckerna