Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Katalogrummet

Katalogrummet ligger bredvid reproexpeditionen och expeditionen för information och lån på entréplan (plan 5).

Rummet var tidigare platsen för KB:s kortkataloger, därav namnet. I katalogrummet hittar du delar av referensbiblioteket, bokskannrar samt de publika datorerna. Observera att de saknar program för ordbehandling och uttag för usb-minnen.

Man sitter i rullstol och läser tidningen i KB:s katalogrum Foto: Per & Per Fotograf AB

På öppna hyllor står de två senaste årgångarna av utländska böcker för hemlån. Här kan du själv hämta den bok du vill låna. På särskilda hyllor hämtar du också de utländska böcker som du beställt fram från våra magasin. Dessa kan du själv låna i vår låneautomat. Om du behöver hjälp kan du vända dig till expeditionen för information och lån. 

Hitta katalogrummet

Karta KB plan 5. Illustration: Soya