fullskärmsbild

Visningar och studie­besök

KB är i första hand till för alla som studerar vårt material. Men det är också en fantastiskt byggnad som rymmer både klassisk och modern arkitektur, design och konst.

Vi håller inga allmänna visningar. Däremot får du gärna själv utforska miljön med hänsyn till de forskare och studenter som har KB som arbetsplats.

Dagstidningar och skolklasser

KB:s rum för digitala och mikrofilmade dagstidningar är öppet för alla, även utan lånekort. Om du vill besöka detta med en skolklass behöver du kontakta KB:s användarservice, minst en vecka i förväg. Ni bör inte vara fler än 10 personer i taget och bästa tiden är mån–fre kl. 9–12.

Boka på info@kb.se, för en bekräftelse på att er planerade tid passar. 

Särskilda visningar och studiebesök

Ibland kan vi ordna visningar för forskare och studerande vid högskolor och universitet. Förfrågningar skickas till info@kb.se. Ange hur många ni blir, vad ni vill se och varför.

Utställning
Codex Gigas sedd från kortsidan Foto: KB

Codex Gigas – Djävulsbibeln

Codex Gigas är förmodligen världens största bevarade medeltida handskrift. Det kolossala verket på 75 kg finns utställt i Skattkammaren på KB.

Läs mer om skattkammaren

Vanliga frågor om studiebesök och visningar

 • Nej, vi kan för närvarande inte erbjuda några visningar av Nelly Sachs-rummet, som finns nere i våra stängda magasin.

  Du kan däremot göra ett virtuellt besök.länk till annan webbplats

 • I den så kallades Skattkammaren i KB:s annex finns Codex Gigas, förmodligen världens största bevarade medeltida handskrift. Det kolossala verket, som även kallas Djävulsbibeln, mäter 89x49 cm och vägen hela 76 kg. Av säkerhets- och bevandeskäl ligger verket i en glasmonter. Om du vill bläddra i den finns däremot en stor digital upplaga av boken.

 • Djävulsbibeln, eller Codex Gigas, visas i en monter i Skattkammaren i annexet. Den har farit illa av att i många år exponerats uppslagen och är därför stängd. Om du vill bläddra i verket och se den berömda djävulsbilden kan du göra det på en digital skärm bredvid montern.

 • Det är helt gratis att besöka KB, även för grupper.

 • Du är välkommen att utforska KB:s publika lokaler så länge du gör det med hänsyn till andra besökare. Du kan ta del av det material som står framme på öppna hyllor i vårt referensbibliotek och tidskriftsläsesalen. Du kan också ta del av mikrofilmade och digitaliserade dagstidningar i Mikrofilmsläsesalen.

 • Kontakta KB:s användarservice, minst en vecka i förväg, på info@kb.se, för en bekräftelse på att er planerade tid passar. För att få ut så mycket som möjligt av besöket bör ni inte vara fler än 10 personer i taget. Bästa tiden är mån-fre kl. 9-12.
 • KB tillåter besökare att fotografera med egen kamera i delar av bibliotekets samlingar om det ska användas för eget bruk. Läs om de regler som gäller för fotografering. Massmedier och filmbolag kan efter överenskommelse få tillstånd att filma och fotografera i samlingarna och i KB:s lokaler. Läs mer och ansök om tillstånd.

 • KB har tillgänglighetsanpassade lokaler. Läs mer om det här!

 • Av säkerhetsskäl är det tyvärr inte möjligt att fysiskt besöka magasinen. Däremot kan du gå en virtuell rundvandring!länk till annan webbplats