Visningar och studie­besök

KB är i första hand till för alla som studerar vårt material. Men det är också en fantastisk byggnad som rymmer både klassisk och modern arkitektur, design och konst.

På entréplan kan du på egen hand ta del av en utställning som berättar om KB:s unika roll som nationalbibliotek och bibliotekets historia. Vi håller inga allmänna visningar. Däremot får du gärna själv utforska miljön med hänsyn till de forskare och studenter som har KB som arbetsplats.

Särskilda visningar och studiebesök

Ibland kan vi ordna visningar för forskare och studerande vid högskolor och universitet.

Förfrågningar om visningar och studiebesök skickas till info@kb.se. Ange hur många ni blir, vad ni vill se och varför.

Fler frågor? Kika bland våra frågor och svar längst ner på sidan!
Utställning

Codex Gigas – Djävulsbibeln

Codex Gigas är förmodligen världens största bevarade medeltida handskrift. Det kolossala verket på 75 kilo finns utställt på KB.

Läs mer om utställningen
 • Nej, vi kan för närvarande inte erbjuda några visningar av rummet som finns nere i våra stängda magasin.

  Du kan däremot göra ett virtuellt besök i Nelly Sachs-rummet. Länk till annan webbplats.

 • På entréplanet finns en utställning som berättar om KB:s unika uppdrag och historia.

  I Skattkammaren i KB:s annex finns Codex Gigas, förmodligen världens största bevarade medeltida handskrift. Det kolossala verket, som även kallas Djävulsbibeln, mäter 89x49 cm och vägen hela 76 kg. Av säkerhets- och bevarandeskäl ligger verket i en glasmonter. Om du vill bläddra i verket kan du göra det på en digital skärm bredvid montern.

 • Djävulsbibeln, eller Codex Gigas, visas i en monter i Skattkammaren i annexet. Den har farit illa av att i många år exponerats uppslagen och är därför stängd.

  Om du vill bläddra i verket och se den berömda djävulsbilden kan du göra det på en digital skärm bredvid montern.

 • Det är helt gratis att besöka KB, även för grupper.

 • Du är välkommen att utforska KB:s publika lokaler så länge du gör det med hänsyn till andra besökare. Du kan ta del av det material som står framme på öppna hyllor i vårt referensbibliotek och Tidskriftsläsesalen. Du kan också ta del av mikrofilmade och digitaliserade dagstidningar i Mikrofilmsläsesalen.

 • Kontakta KB:s användarservice, minst en vecka i förväg, på info@kb.se, för en bekräftelse på att er planerade tid passar. För att få ut så mycket som möjligt av besöket bör ni inte vara fler än 10 personer i taget. Bästa tiden är måndag till fredag 9–12.

 • KB tillåter besökare att fotografera med egen kamera i delar av bibliotekets samlingar om det ska användas för eget bruk. Läs om de regler som gäller för fotografering.

  Massmedier och filmbolag kan efter överenskommelse få tillstånd att filma och fotografera i samlingarna och i KB:s lokaler. Läs mer och ansök om tillstånd för publik filmning/fotografering.

 • KB har tillgänglighetsanpassade lokaler. Läs mer om hur vi har anpassat våra lokaler.

 • Av säkerhetsskäl är det tyvärr inte möjligt att fysiskt besöka magasinen. Däremot kan du gå en virtuell rundvandring i KB:s magasin! Länk till annan webbplats.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?