Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Skattkammaren med Codex Gigas

I KB:s annex två trappor ner ligger Skattkammaren. Här ställer vi ut Codex Gigas – eller Djävulsbibeln – som förmodligen är världens största bevarade medeltida handskrift.

Codex Gigas sedd från kortsidan Foto: KB

Codex Gigas består av 310 pergament­blad som är 89 cm höga och 49 cm breda. Namnet betyder ”jättebok” på latin – passande för en handskrift som väger 75 kg. Den innehåller bland annat en komplett bibel, historiska texter, magiska formler och besvär­jelser.

Ett livsverk

Forskning och analyser har visat att en person troligtvis skrev och utsmycka­de hela handskriften själv någon gång mellan 1204 och 1230. Arbetet borde ha tagit minst tjugo år att slutföra. Kanske till och med trettio år, eller en hel livstid.

Krigsbyte

Sin första tid tjänade Codex Gigas klosterlivet i Böhmen. År 1594 lät kejsar Rudolf II föra boken till sitt slott i Prag. Där förblev den tills trettioåriga krigets slut, 1648, då den togs som krigsbyte av den svenska armén. Codex Gigas hamnade istället bland drottning Kristinas samlingar. 1878 följde verket med när KB flyttade från biblioteket i Stockholms slott till de nybyggda lokalerna i Humlegården.

I KB:s skattkammare kan du både se boken i en monter och bläddra i den på en stor digital skärm.

Läs mer om Codex Gigas och se en digital version.länk till annan webbplats

Hitta skattkammaren

Karta KB plan 2. Illustration: Soya