Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Mat och dryck

Det är tyvärr inte möjligt att ta med mat eller dryck in i biblioteket då det kan skada samlingarna. Däremot finns en restaurang samt ett kafé, där du även kan äta medhavd mat.

Restaurang Sumlens källarvalv. Foto: Carotte

Restaurang Sumlen

Restaurang Sumlens ligger i ett källarvalv, en trappa ner från entréplan. Här serveras lunch på vardagar och det finns ett vegetariskt alternativ på menyn. Vegankost, laktosfritt, glutenfritt och andra alternativ går självklart också att ordna.

Öppettider

Måndag–fredag: 11–14

Johannes Bureus (1568-1652), Sveriges förste kungliga bibliotekarie, hade en stor anteckningsbok som han själv kallade Sum(b)len. Den är inbunden i ett pergamentsblad ur en medeltida latinsk handskrift och innehåller närmare 700 blad.
Kafé Valfrids serveringsdisk Foto: Carotte

Kafé Valfrid

I Kafé Valfrid på entréplan kan du ta en fikapaus eller äta enklare mat som smörgåsar och sallader.

I en del av kaféet finns dessutom särskilda platser för dig med egen medhavd mat. Tyvärr finns ingen möjlighet att värma maten.

Öppettider

Måndag–torsdag: 9–18
Fredag: 9–17
Lördag: 11–15

Både Sumlen och Kafé Valfrid drivs av Carotte. Du kan läsa mer om dessa och se menyer här.länk till annan webbplats

Valfrid Palmgren Munch-Petersen (1877–1967) var bibliotekspionjär och KB:s första kvinnliga bibliotekarie. Hennes bok Bibliotek och folkuppfostran (1909) inledde en stark utveckling av de svenska folkbiblioteken.
Besök KB
Besökare på KB sitter i stora läsesalen och studerar. Fotad i fågelperspektiv. Foto: Per & Per Fotograf AB

Förbered ditt besök

KB är inte som andra bibliotek. Våra samlingar ska kunna studeras både av dig och av dina släktingar om 100 år.

Mer om KB:s särskilda rutiner