Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Forskarläsesalen

Forskarläsesalen hittar du på entréplan (plan 5) innanför Stora läsesalen.

Här kan du sitta om du har bokskåp på KB. Du kan ansöka om bokskåp enligt särskilda regler. Övriga besökare är välkomna att använda de delar av referensbiblioteket som finns i Forskarläsesalen, men läsplatserna är endast avsedda för bokskåpsinnehavare.

Forskare studerar i forskarläsesalen. Foto: Per & Per Fotograf AB

Vem kan få bokskåp?

Om du har behov av en större mängd läsesalslån under en längre tid kan du ansöka om bokskåp. Du ska också bedriva forskning inom humaniora eller samhällsvetenskap.

Här ansöker du om bokskåp.

Hitta forskarläsesalen

Karta KB plan 5. Illustration: Soya
Upptäck KB
Kollage av moderna tidskrifter Foto: KB

Allt och lite till

KB:s samlingar sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden och växer för varje dag. Här hittar du kända rariteter, men även det som ingen annan letar efter.

Läs mer om samlingar och material