Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Biblioteksstatistik

Hur ser verksamheten ut på Sveriges bibliotek? Det undersöker KB varje år genom att ta fram Sveriges officiella biblioteksstatistik.

Bibliotek som läggs ned, nya som öppnar. Elever som saknar tillgång till skolbibliotek och minskad utlåning av tryckta böcker till fördel för e-böcker, är exempel på vanliga rubriker i media. Men hur är det egentligen med biblioteken i din egen närhet?

När media rapporterar om bibliotekens utveckling hämtar de ofta informationen från Sveriges officiella biblioteksstatistik. KB sammanställer statistiken, som rör bibliotek i hela landet. I biblioteksstatistiken kan du se hur många böcker, filmer och aktiviteter som finns på just ditt bibliotek.

Offentligt finansierade bibliotek

De bibliotekstyper som ingår i undersökningen är folkbibliotek, skolbibliotek, universitets- och forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek och specialbibliotek. Även KB, Sveriges nationalbibliotek, finns med.

Vill du veta mer?

Cecilia Ranemo
Statistikansvarig officiell statistik
010-709 36 39

Läs vår statistikblogglänk till annan webbplats

 

Vägg med bokhyllor och två personer som samtalar på Stockholms Stadsbibliotek Foto: KB/Jens Gustavsson

Vy inne från Stadsbiblioteket i Stockholm, för övrigt ett bibliotek som många blandar ihop med KB.