fullskärmsbild
Förbjudna böcker: Snor­re säl
Böcker kan vara farliga och provocerande. Antidemokratiska regimer har ofta ägnat sig åt att förbjuda böcker som de på något sätt uppfattar vill underminera deras makt.
Hur lång är en hyllmeter?
Biblioteken mäter sina samlingar i hyllmeter. KB:s samlingar breder ut sig på hyllplan och i lådor, i magasin ovan och under jord. Men hur lång är egentligen en hyllmeter?
Lang och Fröding i lilje­kon­valjdung­en
Liljekonvaljen är inte bara vanlig i buketten till mor sista söndagen i maj utan blomman som förenar ond bråd död med vemodig värmländsk poesi.
Den förs­ta vibra­torn
Vibratorn uppfanns i England på 1880-talet, men var den egentligen tänkt som en apparat för att bota hysteri hos kvinnor genom framkallande av ”paroxysmer”, som i filmen Hysteria från 2011, eller snarare avsedd att hjälpa människor med muskelvärk?
Konsol­test – högt spel på KB
Visste du att Kungliga biblioteket även samlar in och bevarar datorspel? Här hittar du allt från 90-talets interaktiva cd-romskivor till Battlefield. Vårt uppdrag är att samla in svenskutvecklade spel och spel med svensk anknytning, men även spel som riktar sig mot den svenska marknaden.
Grattis på 100-årsdagen Birgit Nilsson!
Idag, den 17 maj 2018, skulle operasångerskan Birgit Nilsson ha fyllt 100 år. I KB:s handskriftssamling finns hennes personarkiv, men också relaterat material i andra samlingar.
En svensk suffragett
Ett valår som detta kan det vara värt att påminna sig att den allmänna rösträtten i Sverige är mindre än hundra år gammal.
När KB stod i lågor
Klockan två på eftermiddagen den 7 maj 1697 bryter en förödande brand ut på det kungliga slottet Tre kronor. 321 år senare kan vi fortfarande se spår efter lågorna i KB:s samlingar.
TAGGAR