De olösta brotten

Mord har alltid haft en framträdande plats på löpsedlar. En del fall, som morden i Östervåla och Hammarby, förblir mysterier. I dag tittar vi närmare på dessa två brott och stiftar även bekantskap med advokaten Eliel Löfgren.

Mörk bild av tvåvåningshus med stor balkong på kvällen, ur tre fönster lyser det.

Apoteket i Hammarby

Löpsedeln skrivs för att väcka läsarens intresse och blir ett fruset ögonblick i tiden. Bakom de slagkraftiga orden vilar berättelser som kan vara banala och lättglömda eller innehålla ett oväntat djup som leder vidare in i historiens labyrinter. Berättelser som visar på förändringar över tid och erbjuder förklaringar, ger glimtar av de människor och det samhälle som en gång var.

Med utgångspunkt från Stockholmstidningens digitaliserade löpsedlar – och vidare in bland böcker och tidningar – ska vi ta oss an två ouppklarade mordfall och dess konsekvenser. Ja och så har jag snöat in på en viss Eliel Löfgren.

Löpsedel i vitt, rött och svart. Text: Mordet i Östervåla.Förstora bilden

Östervålamordet

Östervålamordet

På löpsedeln här från 1904 kan ni se att "Mordet i Östervåla" blir en rubrik, men för den som inte är väl bevandrad i 1896 års mordhistorik säger det förmodligen ingenting. Jag ska förklara. Den 12 februari 1896 slås postmästare Johan Åkerlund ihjäl i något som liknar ett rånmord. Mördaren kommer undan men misstankarna riktas mot hästhandlaren Erik "Börstil" Eriksson som också grips. Efter en ett år lång process frias dock Börstil och misstankarna börjar istället riktas mot folkskolläraren Petrus Blomberg. Det går många år men den 19 mars 1904 grips Blomberg plötsligt för brottet, även hans fru anhålls kortvarigt. Dock får han hjälp av advokat Eliel Löfgren – en person som vi ska återkomma till – och med dennes försvar blir det också här ett frikännande. Men vem är mördaren?

Klockorna i Östervåla

Ja ska man tro luffaren Karl Karlgren-Bäck så är det han som begått brottet. Han erkänner, tar tillbaka erkännandet och erkänner på nytt. Men skuldfrågan prövas aldrig eftersom mordet redan preskriberats. När Karlgren-Bäck dör i mars 1928 vet man inte säkert om han verkligen är mördaren och det kommer vi heller aldrig få veta. Tillbaka till advokat Eliel Löfgren som när mordet begås 1896 gör sin tingstjänstgöring i Sala under häradshövding Helmer Helmertz.

Häradshövding Helmertz har mest blivit känd för att han fick Yngsjömörderskan Anna Månsdotter fälld, detta genom att bland annat lurat hennes son till att försäga sig. Domarrollen på den tiden var nämligen något helt annat än vad den är nu, då fungerade domaren mer som en rannsakningsdomare. Det vill säga att domaren hade en ytterst aktiv roll och agerade både åklagare och försvar. En försvarsadvokat för den tilltalade var då långt ifrån den självklarhet som det är i dagens rättsväsende.

Gulnat tidningsklipp. Text: Östervålamordet nu uppklarat efter 30 år.

Östervålamördaren erkänner? Ur Dagens nyheter 1927-01-31

Allt det här beskrivs på ett mycket målande sätt i boken Klockorna i Östervåla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (digitaliserad av Göteborgs universitetsbibliotek) som Eliel Löfgren publicerade 1934, väl värd att läsa såväl som tidsdokument som för sina stundtals rätt skoningslösa personporträtt. Författaren är väl förtrogen med händelseförloppet eftersom han fått följa det på så nära håll. Han kan också övertygande bevisa att Blomberg inte är mördaren. Men Löfgren är långt ifrån bara advokat och författare, under sitt liv hinner han med ganska mycket.

Politikern

Eliel Löfgren är liberal ledamot av växelvis första och andra kammaren i riksdagen under många år. Han hinner också med att vara justitieminister, utrikesminister och partiledare. Här kan ni läsa den digitaliserade skriften Det nya partiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från den tiden då Löfgren år 1923 blir partiledare för Sveriges liberala parti, en utbrytarfalang ur Liberala samlingspartiet. Kritiken mot det äldre juridiska systemet är tydligt i boken, ett system som Löfgren själv sedan är med om att förändra som justitieminister. Några av de reformer han driver igenom är villkorlig frigivning, rättshjälp för åtalade, rätt till litterära och musikaliska verk och så ser han till att avskaffa den reglementerade prostitutionen. Stora insatser inom det juridiska systemet.

Gulnat tidningsklipp. Text: Det var på den tiden då den för sin tankspriddhet kände politikern Eliel Lövgren var justitieminister.

Ja vilken kung? Ur Expressen 1949-12-30

Misshandelsmål, Strindberg och konflikter

1910 hamnar Löfgren själv inför rätta efter att ha slagit en polisman som kommit för att hämta de barn hustrun Mia hade från ett tidigare äktenskap. Händelsen var kulmen på en pågående och sårig vårdnadstvist. Den som vill veta mer om rättegången och det som ledde dit kan läsa Löfgrens broschyr Misshandelsmålet i Mariefred Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns digitaliserad. På grund av de förmildrande omständigheterna blev straffet böter och inte fängelse.

Den gode Eliel hinner även vara med om att grunda Aftontidningen 1909 och i den göra ett inlägg i Strindbergsfejden Länk till annan webbplats. 1910. Vi ska inte heller glömma hans insatser i Nationernas förbund, den medling han utförde mellan judar och araber i konflikten om klagomuren i Jerusalem 1930–31, eller rollen i Ådalskommissionen Länk till annan webbplats.. Nuförtiden känner inte så många till honom, men som ni kan se uträttade han mycket under sitt liv. Ovan finns en anekdot ur Expressen den 30 december 1949 om Löfgrens smått legendariska tankspriddhet.

Mia Leche Löfgren

Frun Mia Leche Löfgren är också värd att nämna, aktiv inom fredsrörelsen och en frispråkig kritiker av diktaturer. Dessutom med ett stort kontaktnät bland sin tids inflytelserika personer. Bland annat skrev hon för Torgny Segerstedt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, hade Ellen Key som lärare och åstadkom ett flertal böcker. En av dem, Så var det då : 1900–1940, kom ut året efter makens död 1940, och i den får hennes liv tillsammans med Eliel stort utrymme. En mycket läsvärd bok. Dessutom har hon ett personarkiv i KB med signum L54 där också Eliels papper ingår. Ungefär 9 hyllmeter omfattar samlingen och kan hittas i vår databas Arken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En guldgruva för den som vill ta reda på mer om någon av makarna Löfgren.

Från Östervålas olösta brott går vi vidare till Upplands Väsby och den ouppklarade tragedi som utspelade sig där för över hundra år sedan.

Löpsedel i vitt, rött och svart. Text: Ett fasansfullt illdåd i Väsby.Förstora bilden

Hammarbymordet

Hammarbymordet

Den första december 1913 kommer apotekare Johan Hallbergsson springande uppför trappan i det hus som inrymmer både apotek och familjens privata boende. Innan han avlider av sina knivsår hinner Hallbergsson varna resten av familjen för att en galning går lös i husets nedervåning. Panik utbryter men hembiträdet Ebba Larsson beslutar sig för att försöka hämta hjälp. Även hon överfalls av våldsmannen nedanför trappan men lyckas trots knivhuggen fly från huset, hon tar sig i säkerhet där vård och hjälp väntar. Gärningsmannen har vid det här laget flytt fältet och kronolänsman Hasselhuhn bryter motvilligt upp från ett glatt middagssällskap för att efterspana mördaren.

Porträtt över en äldre man och yngre kvinna. Text: Den stora rättegången.

Brottsoffren. Ur Hammarbymordet : Den stora rättegången

Syndabockarna

Hasselhuhn återvänder efter en tämligen bristfällig brottsplatsundersökning till middagen och värdefull tid som kunde använts för att fånga gärningsmannen går till spillo. Kronolänsmannen är dessutom bergfast övertygad om att det rör sig om en luffare som begått mordet, han bättrar till och med själv på Ebba Larssons vittnesmål för att det bättre ska stämma överens med hans uppfattning. Efter några dagar grips de kringvandrande italienska musikerna Biagio Valente och Giuseppe Jaconelli som misstänkta för mordet. Fallet verkar löst.

Fotografier på en yngre och äldre man i mustasch. Text: Valente. Jaconelli.

De två syndabockarna. Ur Hammarbymordet : Den stora rättegången

Rättvisa skipas

Men så enkelt ska det inte bli, ganska snart pekar mer och mer på att de båda männen omöjligt kan ha befunnit sig på brottsplatsen den första december, många vittnesmål placerar dem långt bort från händelsernas centrum. Visserligen medger Valente dådet – flera gånger till och med fast i olika versioner – men han har klent förstånd och förstår inte riktigt vad han erkänner. Trots det framhärdar Hasselhuhn och stadsfiskal Andéhn i att italienarna är skyldiga, en av Andéhns medarbetare skickar då i ren frustration ett anonymt brev till italienske ambassadören där han redogör för hur enögt rättvisan jobbar. Det hjälper, männen får stöd och domstolen frikänner så småningom de båda. Något justitiemord inträffar aldrig för de oskyldigt anklagade italienarna.

Bokomslag med hus i mörker, ur några fönster lyser det. Text: Hammarbymordet.

Hammarbymordet

Kyss Karlsson

Vid rättegångens slut föds för övrigt det något udda uttrycket "kyss Karlsson". Låter det förvirrande? Låt mig förklara. När italienarna frikänns blir Valentes mor så överlycklig att hon försöker kyssa domaren, dennes replik blir oavsiktligt en del av svenska språket då han svarar: "Kyss inte mig, kyss Carlson". Axel Carlson var nämligen de båda åtalade männens försvarsadvokat, något som ni sett att inte alla tilltalade hade förmånen att få på den här tiden. För sin insats i målet blev han 1923 italiensk hedersmedborgare och kommendör av italienska kronorden.

Spekulationer

1924 kommer Are Waerland ut med en spekulativ bok där han hävdar att en läkare begått mordet. Visserligen benämns mannen anonymt men med ledning av uppgifterna är det ändå ganska enkelt att lista ut hans identitet. Läkaren stämmer Waerland för förtal och vinner, påföljden blir två månaders fängelse och att boken beslagtas. KB har ett exemplar av boken i vår så kallade K-samling där diverse hemligt och beslagtaget material placerades fram till 1955. Waerland är för övrigt en intressant person som egentligen förtjänar ett eget blogginlägg, och kanske kommer det någon dag. Ingen fälls någonsin för dådet även om nya teorier ibland framkastats, vi får helt enkelt aldrig veta vem mördaren var.

Bokomslag med framåtlutad man. Text: När länkarna brista.

Beslagtagen och placerad i KB:s K-samling

Mordet och turerna kring det finns för den intresserade beskrivet av Yngve Lyttkens i hans Hammarbymordet från 1952.

Ni har här fått ta del av två ouppklarade historiska mord med okänd gärningsman, det enda som återstår är historiens ofullständiga dokument där en viktig pusselbit saknas. Däremot kan man ta med sig trösten att de oskyldigt anklagade faktiskt också frikändes från alla anklagelser och att rättvisan på så sätt fungerade. I KB:s samlingar finns böcker, dagstidningar personarkiv och annat som går att konsultera för att få större förståelse för fallen och den tid de utspelade sig i.

Den som vill läsa mer om löpsedlar och dessutom få en inblick i dödsstraffets avskaffande kan läsa blogginlägget Den sista bödeln.