Wikipedia sjunger och dansar med KB!

Nu finns några av KB:s fria äldre musikinspelningar på Wikipedia. Fler kan lyssna och fler kan dansa till vårt gemensamma svenska musikarv!

Svartvitt fotografi av en man i tofsmössa som spelar luta.

Den populära ”Björkens visa” finns på många inspelningar från sekelskiftet. August Svensson stod för en version.

Till en början handlar det om 157 fonografrullar, från sekelskiftet 1800/1900. Här är några exempel på de sånger och marscher ur KB:s samlingar som alla nu kan avnjuta:

Med bland låtarna finns även den populära Björkens visa, med text av Zacharias Topelius, som inleds med orden: "Vid den klara rand / av en blommig strand / sjöng en björk ibland". På senare tid har artister som Hootenanny Singers och CajsaStina Åkerström sjungit in den.

Drick ur ditt glas

”Drick ur ditt glas, se Döden på dig väntar” sjunger Arvid Asplund med stadig stämma i en annan inspelning. Inte så upplyftande text kanske.

Men när Carl Michael Bellman skrev så var tanken inte främst att redogöra för elände, utan snarare att skildra hur den krasslige fader Movitz och Fredman försöker dränka sina sorger i rus och musik.

Här kan du lyssna på inspelningen. Länk till annan webbplats.

Levande röster som talar till oss

Fonografen är en maskin för inspelning och återgivning av ljud. Ljudet lagras som spår på en cylinder. Den uppfanns av Thomas Edison och såldes kommersiellt 1890–1925 och var ett stort steg för människan. Nu gick det att bevara ljud för all framtid.

Det är musik och sånger från ett svunnet Sverige. Det knastrar och är inte den ljudåtergivning vi är vana vid i dag. Men när man inser att inspelningarna är gjorda före första världskriget, för mer än hundra år sedan, förstår man kanske varför. Det var en annan tid och en annan teknik. Musik, röster och miljöer lät annorlunda, och det är fascinerande att de fortfarande talar så levande till oss.

Den mänskliga rösten berör oss oavsett hur gammal den är. Rösten är något av det mest personliga vi har och musik har en direkt koppling till känslorna.

En fonografrulle med ask.

Fonografrullen var ett tidigt sätt att spela in ljud på, en slags föregångare till 78-varvsskivan som kom senare

Wikipedia dansar och sjunger

Musiken publiceras inom ramen för Wikipedias projekt att sprida fri musik. Wikipedia tog kontakt med KB för ett halvår sedan, och Musikverket är också med i projektet.

Målet är att göra Sveriges historiska musikskatt tillgänglig. I det ingår att tillgängliggöra samlingar som innehåller digitaliserat material med utslocknad upphovsrätt. Det kan också gälla högkvalitativa nyinspelningar av professionella musiker som släppt materialet.

Genom att arbeta med strukturerad data om verk, artister och inspelningar förbättrar Wikipedia materialets sökbarhet och användbarhet.

Läs mer om projektet på Wikimedia Sveriges webbplats Länk till annan webbplats..

Förhoppningsvis kommer mer musik att läggas ut framöver, så att KB och Wikipedia kan fortsätta att dansa och sjunga!