fullskärmsbild

Bläddra – e-böcker på nationella mino­ri­tets­språk

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska, jiddisch och meänkieli.

En mobiltelefon med en vy från appen där det går att se några böcker på romani chib.

Bläddra är helt kostnadsfri för användaren och innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att ta del av litteraturen.

I appen finns just nu böcker på följande språk:

 • Romani chib
  Arli, kale, kelderash, lovari och svensk romani
 • Samiska
  Lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska

Ladda ner appen

Prenumerera på nyheter om Bläddra

Bläddra utvecklas ständigt och fylls löpande på med ny litteratur. För att få alla nyheter som rör appen direkt till din mejl, gör så här:

 1. Gå till sidan Prenumerera på Nytt från KB.
 2. Klicka i rutan "Nationella minoriteter", samt eventuella andra områden du är intresserad av.
 3. Fyll i din e-postadress och klicka i rutan om att du godkänner KB:s lagring av uppgifter. Tryck sedan på knappen Skapa prenumeration.

Alla nyheter om Bläddra samlas på sidan Nationella minoriteters bibliotek.

Film om Bläddra

I filmen ”Bläddra – en läsapp för Sveriges nationella minoritetsspråk” nedan demonstrerar vi hur man använder Bläddra samt berättar om läsappen och hur du som förmedlare kan marknadsföra den till målgrupperna. Informationen vänder sig till dig som arbetar på folk- och skolbibliotek, är modersmålslärare eller intresserad av att använda appen på egen hand.

Grafiskt material

Behöver du en bild att använda på din webbplats eller en affisch med information om Bläddra? Här kan du ladda ner grafiskt material med koppling till appen.

På KB:s Youtubekanal finns en animerad informationsfilm Länk till annan webbplats. som passar bra att använda i exempelvis sociala medier.

Exempel ur det grafiska materialet

Texten "Bläddra" och en stor orange, gul och rosa bubbla med några mindre blå bubblor ovanpå.

Bläddras logotyp mot grå bakgrund

Tre skärmvyer från Bläddra i mobiltelefon, i bredd mot blå bakgrund. Vyerna visar en lista på valbara böcker, aktuell bok och språkväljare.

Bild på mobil med tre vyer från Bläddra

Information om Bläddra mot rosa bakgrund och symboler från App store och Google Play.

Bild med texten "Läs e-böcker på romani chib och samiska"

Läsfrämjande projekt i samverkan

Enligt bibliotekslagen ska det svenska biblioteksväsendet erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken. Bläddra är en resurs för den som vill läsa böcker på sitt språk, men också ett stöd i folk- och skolbibliotekens läsfrämjande arbete.

Utvecklingen av appen började 2019 och är numera en del i KB:s uppdrag för de nationella minoriteternas bibliotek.

Pilotprojekt med fokus på två språk

Bläddra har drivits som ett pilotprojekt, där fokus till en början är e-böcker på romani chib och samiska. Alla viktiga vägval i projektet har förankrats i en referensgrupp. I den ingick representanter från samtliga fem nationella minoritetsspråk, regional biblioteksverksamhet och myndigheter som arbetar med språken.

Det långsiktiga målet är att appen även ska omfatta material på finska, jiddisch och meänkieli.

Digital utgivning

Den svenska utgivningen av litteratur på romani chib och samiska är mycket begränsad. Dessutom fanns det tidigare ingen digital utgivning alls. Därför har KB stöttat förlagen med att producera ett urval av sina böcker som epub-filer.

I Bläddra blir ett femtiotal titlar för första gången tillgängliga som e-böcker.

Har du frågor eller synpunkter?

Här nedan finns svaren på några av de vanligaste frågorna om Bläddra. Om du undrar något mer är du alltid välkommen att kontakta oss.

Kontakt

E-post: info@kb.se

 • KB har behövt begränsa antalet språk i ett första skede. I samband med att vårt projekt startade pågick insatser för romani chib och samiska vid andra myndigheter.

  När det gäller romani chib gör Kulturrådet en satsning på romsk läsambassadör, samt läsfrämjande arbete för romer. KB har även under flera år haft ett samarbete med Sametinget. I det fallet har syftet varit att sprida samisk litteratur mer likvärdigt över landet.

  Därför innehåller Bläddra till att börja med bara böcker på romani chib och samiska. Genom appen kan KB stärka de redan pågående insatserna, vilket ger ännu fler positiva effekter på området.

 • KB arbetar vidare med finska, jiddisch och meänkieli inom uppdraget med resursbibliotek för nationella minoritetsspråk. I nuläget kan vi inte ange ett exakt datum för när appen fylls på med fler språk.

 • Vi har valt att följa det urval som Språkrådet, regeringen och andra officiella aktörer vanligtvis gör.

 • KB har tagit fram en litteraturpolicy tillsammans med projektets referensgrupp. Samtidigt har vi kartlagt den svenska utgivningen av samiska och romska böcker. Vi lägger till böcker i Bläddra med stöd av litteraturpolicyn samt önskemål från samiska och romska representanter.

  Vi har försökt att få en så jämn fördelning mellan språk och varieteter som möjligt. Men utgivningen är ojämn och det kan finnas tekniska, rättighetsmässiga eller ekonomiska hinder för att tillgängliggöra vissa titlar. Därför varierar antalet mellan de olika varieteterna.

  Litteraturpolicy för Bläddra (pdf) Pdf, 1.1 MB.

 • Är boken äldre än tio år? Då går den troligtvis inte att producera som e-bok. Annars kan du mejla ditt förslag till info@kb.se så får vi undersöka om det är möjligt.

  Vi har en litteraturpolicy som avgör vilken sorts böcker som ingår i Bläddra. Det kan också finnas tekniska, rättighetsmässiga eller ekonomiska hinder för att tillgängliggöra vissa titlar.

  Litteraturpolicy för Bläddra (pdf) Pdf, 1.1 MB.

 • Om du är författare kontakta ditt förlag. Om du är förlag kontakta KB på info@kb.se. KB tecknar licensavtal med förlag om att tillgängliggöra deras e-böcker i epub3.2-format i Bläddra. Vi har en litteraturpolicy som avgör vilken sorts böcker som ingår i Bläddra. Det kan också finnas tekniska, rättighetsmässiga eller ekonomiska hinder för att tillgängliggöra vissa titlar.

 • Appen saknar i nuläget funktionalitet för ljudböcker. Vi hoppas på att kunna utveckla detta framöver, men vi prioriterar att först lägga till e-böcker på finska, jiddisch och meänkieli.

 • Alla mobiler och surfplattor som har operativsystemen Android 5.0 eller IOS 10 och uppåt.

 • För att appen ska läsa in eventuella nya böcker kan du göra på två olika sätt:

  1. Tryck på "Hitta bok" i Bläddra. Svep neråt med fingret på sidan tills du ser en laddningsikon högst upp. När den försvinner är appen uppdaterad med det senaste innehållet.
  2. Stäng appen och öppna upp den igen.
 • Det går! Istället för att svepa med fingret så "tappar" du på skärmen när du vill bläddra.

 • Läs gärna vår instruktion om Bläddra Länk till annan webbplats., som går igenom funktionerna steg för steg. Om du vill ha mer hjälp, kontakta oss på info@kb.se.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?