Pliktleverans
Tack vare lagarna om pliktexemplar kan KB samla in nästan allt som ges ut i Sverige. På så sätt stärks forskningen och alla medborgares rätt till kunskap.

Med KB:s tryckta material går det att bygga två Mount Everest. Och det skulle krävas 800 år för att ta del av vår samling av ljud och rörlig bild. Största delen av materialet är så kallade pliktexemplar, som varje vecka flödar in till oss från företag, organisationer och privatpersoner. Enligt lagen ska KB få in allt som ges ut i Sverige – böcker, tidskrifter, reklamblad, film, musik, spel och mycket mer.
Från censur till kulturskatt
Den första pliktlagstiftningen kom år 1661. Då var den ett censurinstrument, ett sätt för statsmakten att kontrollera skifter innan de spreds till medborgarna. Numera stödjer lagen om pliktexemplar KB:s arbete med att samla in Sveriges kulturskatt. Utan pliktleverans hade KB inte varit den rika källa till kunskap som biblioteket är idag.
Sveriges pliktbibliotek
Utöver KB finns ytterligare sex svenska så kallade pliktbibliotek – universitetsbiblioteken i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Förutom till KB måste leverantörerna även skicka det här till pliktbiblioteken:
- Tryckt material
- Kombinerat material (till exempel en skrift som ges ut tillsammans med en dvd-skiva)
- Elektroniska dokument med text och icke-rörlig bild
Plikten genom historien