fullskärmsbild
Hur lång är en hyllmeter?
Biblioteken mäter sina samlingar i hyllmeter. KB:s samlingar breder ut sig på hyllplan och i lådor, i magasin ovan och under jord. Men hur lång är egentligen en hyllmeter?
Lang och Fröding i lilje­kon­valjdung­en
Liljekonvaljen är inte bara vanlig i buketten till mor sista söndagen i maj utan blomman som förenar ond bråd död med vemodig värmländsk poesi.
Den förs­ta vibra­torn
Vibratorn uppfanns i England på 1880-talet, men var den egentligen tänkt som en apparat för att bota hysteri hos kvinnor genom framkallande av ”paroxysmer”, som i filmen Hysteria från 2011, eller snarare avsedd att hjälpa människor med muskelvärk?
Konsol­test – högt spel på KB
Visste du att Kungliga biblioteket även samlar in och bevarar datorspel? Här hittar du allt från 90-talets interaktiva cd-romskivor till Battlefield. Vårt uppdrag är att samla in svenskutvecklade spel och spel med svensk anknytning, men även spel som riktar sig mot den svenska marknaden.
Grattis på 100-årsdagen Birgit Nilsson!
Idag, den 17 maj 2018, skulle operasångerskan Birgit Nilsson ha fyllt 100 år. I KB:s handskriftssamling finns hennes personarkiv, men också relaterat material i andra samlingar.
En svensk suffragett
Ett valår som detta kan det vara värt att påminna sig att den allmänna rösträtten i Sverige är mindre än hundra år gammal.
När KB stod i lågor
Klockan två på eftermiddagen den 7 maj 1697 bryter en förödande brand ut på det kungliga slottet Tre kronor. 321 år senare kan vi fortfarande se spår efter lågorna i KB:s samlingar.
May the fourth be with you — på Star Wars-dagen 4 maj
May the force be with you. Det är den goda sidans standardfras i Star Wars universum. Eller Stjärnornas krig, som den berömda filmserien heter på svenska. När Star Wars-fans världen över firar sin dag är det förstås med en nördig ordlek i sann science fiction-anda. Tänk dig en läspande Obi-Wan Kenobi, så förstår du varför den 4 maj är den givna dagen. May the fourth be with you. Always.
TAGGAR