Lang och Fröding i lilje­kon­valjdung­en

Liljekonvaljen är inte bara vanlig i buketten till mor sista söndagen i maj utan blomman som förenar ond bråd död med vemodig värmländsk poesi.

Omslag av Walter Nordgren (1927-1964), värmländsk konstnär och illustratör som formgivit flera omslag till Maria Langs böcker.

Titeln på Maria Lang-deckaren är hämtad från Gustaf Frödings dikt Kung Liljekonvalje av dungen som är den fjärde och avslutande i diktsviten Strövtåg i hembygden från diktsamlingen Stänk och flikar (1896). Det är framför allt liljekonvaljen som förenar de båda författarna här och den blomma Maria Lang placerar i sin roman. Kung Liljekonvalje av dungen är Maria Langs nionde bok (1957).

”Att älska för mycket förslappar själen” är betydelsen av liljekonvalj på blomsterspråket. Fröding älskade själen slapp och spröd och den olyckliga kärleken är också närvarande i Maria Langs pusseldeckare.

En ung kvinna kliver in i blomsterbutiken för att välja brudbukett men försvinner spårlöst och påträffas senare mördad i vårnatten med en bukett färska liljekonvaljer mellan sina knutna händer.

Strövtåg i hembygden innehåller flera klassiska Frödingrader som ”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön” och ”Här är dungen där göken gol”. Det är en vemodig dikt som tar avstamp i melodiska sommarskildringar, skönheten och ”skogsvindsackorden” men slutar i en likvaka i liljekonvaljedungen. Läsaren tas med in i trollskogen, in i vilsenheten och till prinsessan Liljekonvaljemös bår. Strövtåg i hembygden är en sorgesång över den tid som flytt och redogör för hur en hemvändare förskräckt upptäcker att barndomshemmet är skändat och bränt. Berättarjaget låter minnet svepa nostalgiskt över trakten där hen växt upp. Överallt svävar sorgen över en död far. Hela dikten kan du läsa här.

Uppslag på dikten Kung liljekonvalje av dungen ur Stänk och flikar 1896

"Kung Liljekonvalje han sänker sitt sorgsna hufvud så tungt och vekt, och silverhjälmen blänker i sommarskymningen blekt." Ur Strövtåg i hembygden, Stänk och flikar 1896.

Visste du att

Vackraste
växt
Liljekonvaljen blev framröstad som vackraste växt av Forskning och framstegs läsare 2008.
Begravnings-
tal
Erik Axel Karlfeldt avslutade sitt tal vid Gustaf Frödings begravning med att läsa sista versen ur Kung Liljekonvalje av dungen.
Erotisk
frispråkighet
I Stänk och flikar publicerades också En morgondröm för första gången. Dikten som orsakade en massa rabalder och som Fröding åtalades för på grund av dess erotiska frispråkighet.