Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

May the fourth be with you — på Star Wars-dagen 4 maj

May the force be with you. Det är den goda sidans standardfras i Star Wars universum. Eller Stjärnornas krig, som den berömda filmserien heter på svenska. När Star Wars-fans världen över firar sin dag är det förstås med en nördig ordlek i sann science fiction-anda. Tänk dig en läspande Obi-Wan Kenobi, så förstår du varför den 4 maj är den givna dagen. May the fourth be with you. Always.

Stjärnornas krig boksida. Foto: KB

Ur boken Stjärnornas krig, Action-serien [Nr 1], (Hemmets journal), 1983

Filmserien Star Wars har funnits i över 40 år. Först ut på biograferna var tre underhållande och spännande äventyrsfilmer — Stjärnornas krig (1977), Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983). Sedan följde tre svagare filmer — Det mörka hotet (1999), Klonerna anfaller (2002) och Mörkrets hämnd (2005). Det har även gjorts animerade teveserier och för några år sedan kom fortsättningen i filmserien, storfilmen The Force awakens (2015) och Rogue One (2016), en fin men sorglig prequel med snygga rymdscener. I dessa två filmer står kvinnorna i centrum, vilket har väckt uppmärksamhet. Filmsagan fortsätter med The Last Jedi (2017) och Solo (2018).

2000-talets många pysselböcker med Star Wars-tema får här stå åt sidan när jag fokuserar på de tidiga åren, och gör fyra fina fynd på bokhyllan.

I KB:s audiovisuella samlingar finns givna spår av Star Warslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Men vilka avtryck har detta världsfenomen gjort i KB:s bok- och tidskriftssamlingar? 2000-talets många pysselböcker med Star Wars-tema får här stå åt sidan när jag fokuserar på de tidiga åren, och gör fyra fina fynd på bokhyllan:

Den första boken från 1977

Den första boken med titeln Stjärnornas krig, författad av George Lucas och i översättning av Hans Granqvist, gavs ut på Tidens förlag, Stockholm, 1977.

Bok Stjärnornas krig, 1977. Foto: KB

Seriealbum 1977-1983

Mellan 1977 och 1983 gav Semic i Sundbyberg ut seriealbumet Stjärnornas krig. KB har del 1-6.

Stjärnornas krig seriealbum pärmar. Foto: KB
Stjärnornas krig seriealbum inlaga. Foto: KB

Seriealbum med nya äventyr 1983-1985

Tidskriften Stjärnornas krig: nya äventyr gavs ut av Semic press, Sundbyberg 1983-1985. I KB finns delarna 1983/84-1985:3

Stjärnornas krig seriealbum, nya äventyr: Foto: KB

Bok med kassettband 1983

I kategorin bok med audiovisuellt tillbehör finns Hemmets journals Action-serien [Nr 1], med boken Stjärnornas krig och tillhörande ljudkassett, utgiven av Select video, Danmark, 1983.

Bok Stjärnornas krig. Foto: KB
Stjärnornas krig ljuskassett. Foto: KB
TAGGAR