Se inspelningen från Träffpunkt biblioteksplaner 2023!

Nu kan du ta del av de inspelade programpunkterna från konferensen Träffpunkt biblioteksplaner. Här får du se och höra föreläsningar och samtal om hur de kommunala biblioteksplanerna används, att ordna utbildning för politiken, bibliotek i beredskap, skolbibliotek i planerna, med mera!

Alla filmer är textade och tillgängliga på KB:s medieplattform KBplay. Du hittar till filmerna via listan nedan.


Kommunala biblioteksplaner – hur används de? Länk till annan webbplats.

(24:57 minuter)
Under året har KB undersökt hur biblioteksplanerna används lokalt för styrning och uppföljning av biblioteksverksamheterna. Men används de också för kommunikation och samverkan? Medverkande: Cecilia Ericson, Lilit Nersesyan och Anna-Stina Takala, KB.

Tankar om biblioteksplaner och deras användning Länk till annan webbplats.

(30:08 minuter)
Ja, hur används biblioteksplaner, egentligen? Ett panelsamtal med reaktioner på KB:s undersökning från forskning, bibliotekschefer och regional biblioteksverksamhet.
Medverkande: Hanna Carlsson, Linnéuniversitetet, Mohammed Mekrami, Uppsala kommun, Christina Stålnacke, Region Norrbotten och Ulla Nyberg, Region Gävleborg. Moderator: Johanna Lundin.

Skolbiblioteken i biblioteksplanerna Länk till annan webbplats.

(20:12 minuter)
Hur ser samverkan ut mellan folkbibliotek och skolbibliotek i biblioteksplanearbetet? Vad kan göras för att underlätta samverkan? Skolverket och KB samtalar om strukturer och förutsättningar. Medverkande: Victoria Lovsten, Skolverket och Anna-Stina Takala, KB.

Angelägna frågor för att stärka lokala bibliotek Länk till annan webbplats.

(29:20 minuter)
Kulturrådet, Myndigheten för tillgängliga medier och KB lyfter gemensamma utmaningar i landets biblioteksverksamheter. Medverkande: Lisa Olsson Dahlquist, MTM, Veronica Lamppa Lönnbro, Kulturrådet och Oskar Laurin, KB. Moderator: Johanna Lundin.

Bibliotek och beredskap Länk till annan webbplats.

(21:08 minuter)
En presentation av KB:s kartläggning av folkbibliotekens arbete med beredskap. Medverkande: Eleonor Grenholm och Lilit Nersesyan, KB.

Att utbilda politiken om bibliotek – hur kan det påverka biblioteksplanen och verksamheten? Länk till annan webbplats.

(22:01 minuter)
Carin Carlsson, bibliotekschef vid Knivsta bibliotek, berättar om det arbete med workshops och utbildning som hon gjort med politiker, tjänstemän och invånare inför en ny biblioteksplan i kommunen.

Vad är Träffpunkt?

Konferensen Träffpunkt biblioteksplaner är en del av KB:s arbete med uppföljning av biblioteksplanerna i landet. Träffpunkt arrangeras i samarbete med Kulturrådet, Myndigheten för tillgängliga medier och de regionala biblioteksverksamheterna. Vi tror att innehållet är mest intressant för dig som arbetar i kommunal eller regional biblioteksverksamhet, eller som är beslutsfattare.

2023 års konferens sändes digitalt den 8 november. Moderator var Johanna Lundin.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..