Save the date – två kommande webbinarier

Har du börjat planera för 2023? Vill du lära dig mer om hur KB arbetar med nationella minoriteters språk? Missa då inte att planera in två av våra webbinarier i kalendern.

KB har i uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek. Regeringsuppdraget innebär en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek som resursbibliotek. I dag finns resursbibliotek för finska, jiddisch, meänkieli och samiska. Det saknas i nuläget ett resursbibliotek för romani chib.

I KB:s arbete för nationella minoriteter ingår även ingår även Bläddra, som är en app för mobil och surfplatta med litteratur på de nationella minoritetsspråken.

Lär dig mer om Bläddra! – 25 januari 2023

Under webbinariet berättar vi mer om appen Bläddra och hur man använder den. Vi berättar också hur du som förmedlare kan marknadsföra den till målgrupperna.

I appen finns just nu böcker på följande språk:

 • Meänkieli (NYTT!)
 • Romani chib
  Arli, kale, kelderash, lovari och svensk romani
 • Samiska
  Lulesamiska, nordsamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska

Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska och jiddisch.

 • Vad? Lär dig mer om Bläddra!
 • Hur? Webbinariet sänds via Zoom. Föranmälan krävs. En länk till anmälningsformulär kommer inom kort.
 • Vem? Målgrupp för webbinariet är du som arbetar på folk- och skolbibliotek eller är modersmålslärare, men alla intresserade är välkomna.
 • När? 25 januari 2023, kl. 10–11.

Att arbeta med nationella minoriteter på folkbibliotek – 22 mars 2023

Vill du veta mer om hur du kan arbeta med nationella minoriteter på ditt bibliotek? Är du nyfiken på vilka resurser som finns, eller hur du kan anordna samråd med barn?

På webbinariet berättar företrädare för resursbiblioteken för finska, jiddisch, meänkieli och samiska om hur de stöttar de kommunala biblioteken. Biblioteken i Malmö berättar om sina uppdrag, som handlar om filmer, katalogisering och biblioteksresurser för romani chib.

Läs- och skrivsajten Polarbibblo utökas med fler språk, något vi får veta mer om. När det gäller just barn och unga från nationella minoriteter, berättar Region Västernorrland om det metodmaterial för samråd som de har tagit fram.

Vi får också veta mer om ett forskningsprojekt, som undersöker bibliotekens roll i den assimileringspolitik som staten tidigare bedrev i Tornedalen.

Vad innehåller kommunernas biblioteksplaner, när det handlar om nationella minoriteter? I programmet finns också en analys av detta.

 • Vad? Att arbeta med nationella minoriteter på folkbibliotek
 • Hur? Webbinariet sänds via Zoom (en länk kommer att finnas närmare datumet). Ingen föranmälan behövs.
 • Vem? Målgrupp för webbinariet är du som arbetar i kommunal eller regional biblioteksverksamhet.
 • När? 22 mars 2023, kl. 9–12.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig!