Ny rapport: Så används biblioteksplanerna

Nu publicerar KB en rapport om hur de kommunala biblioteksplanerna används. Rapporten visar att bibliotekschefer i hög grad använder planerna för styrning, samverkan och kommunikation.

Du som enskild biblioteksmedarbetare, verksamhetschef eller beslutsfattare kan ha intresse av rapporten, för att jämföra med din lokala verksamhet.

Biblioteksplanen kan synliggöra biblioteket

KB:s uppföljning av biblioteksplanerna visar att de ofta skapar synlighet för folkbiblioteken gentemot andra verksamheter i kommunen genom

  • samverkan mellan förvaltningar och verksamheter
  • kommunikation av planens innehåll till andra verksamheter
  • att planen tas fram i samarbete mellan förvaltningarna.

Biblioteksplanen ger också ökad synlighet inför beslutsfattarna, om den ingår i kommunens gemensamma system för styrning och uppföljning. Däremot används biblioteksplanen inte alltid för att kommunicera till invånarna.

Samverkan mellan folkbibliotek och skola

Rapporten lyfter fram att samverkan mellan skola och folkbibliotek kan utvecklas, för att stärka skolbiblioteken i kommunerna. Att gemensamt ta fram och att arbeta efter en biblioteksplan kan vara en utgångspunkt för samverkan. Då blir biblioteksplanen samtidigt en plan för hela kommunens biblioteksverksamhet, vilket inte alltid är fallet idag.

Förhållandet till regional nivå och till politiken

De regionala kulturplanerna har sällan en direkt koppling till kommunernas biblioteksplaner. Förhållandet mellan regional och kommunal nivå i styrningen är ofta oklar.

De kommunala politikerna håller vanligtvis armlängds avstånd till biblioteksplanen. Ett ointresse för planen från politikens håll kan samtidigt vara problematiskt ur ett demokratiperspektiv.

Uppföljningen är ett gemensamt uppdrag

KB har tagit fram rapporten utifrån uppdraget i bibliotekslagen att följa upp hur de kommunala och regionala biblioteksplanerna utformas och används. Uppföljningen gör KB tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..