Libris version 1.33

Onsdagen den 29 november produktionssattes Libris version 1.33

Vid händelse att den nya versionen inte laddas in automatiskt: uppdatera webbsidan (F5) eller uppdatera webbsidan utan att hämta från cachen (Ctrl+F5).

Det arbete som har pågått för vidareutveckling av katalogisering med länkade verk kulminerar nu i en maskinell utbrytning av verk för skönlitteratur på svenska. Verksutbrytningen är planerad att genomföras efter denna release, den 12 december. Läs mer om vad katalogisering med länkade verk innebär i Metadatabyrån. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I denna release ingår en omfattande uppgradering av ramverket som används för gränssnittet. Ytterligare automatiserade romaniseringar av språk har lagts till och flera buggar i export, gränssnitt och koncept har rättats.

I samband med releasen kommer Libris SPARQL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att uppdateras. Libris SPARQL kommer att vara otillgänglig till och med fredag 1 december.

Förbättringar

En översyn av Libris metadata pågår kontinuerligt för att förbättra datakvaliteten i allmänhet, normalisera inkonsekventa data, och eliminera obsoleta uppgifter. Utöver det innehåller releaser förbättringar i befintlig funktionalitet i Libris katalogiseringsverktyg.

Transkribering av kyrilliska enligt KR76 (Kjellberg)

Automatisk transkribering av kyrilliska har lagts till för bosniska, bulgariska, ryska och serbiska. Det innebär att både translitterering enligt ISO/R 9:1968 och transkribering enligt KR76 (Kjellberg) skapas för dessa språk. Det går ännu inte att välja vilken romanisering som ska komma ut i MARC. Där blir det alltid ISO/R 9:1968.

Romanisering av tigrinska

Automatiserad romanisering av tigrinska har lagts till då tigrinska använder samma romaniseringsschema som amhariska som funnits sedan tidigare.

Romanisering av baluchiska

Det fungerar nu att lägga till manuell romanisering av baluchiska i gränssnittet. Samma romaniseringsschema som för persiska används för baluchiska.

Mall för strömmande ljudböcker

En ny mall finns nu för strömmande ljudböcker.

Offentlig resurs - Nivå ej specificerad

Benämningen för MARC-termen https://id.kb.se/marc/GovernmentPublicationLevelUndetermined som motsvarar ‘o‘ i MARC 008/28 har ändrats från “Nivå ej specificerad“ till “Offentlig resurs - Nivå ej specificerad“ för att förtydliga vad den betyder.

Skönlitteratur / Ej skönlitteratur

Benämningarna på MARC-termerna '“Skönlitterärt verk, genre ej angiven Länk till annan webbplats.” och “Ej skönlitterärt verk Länk till annan webbplats.” har ändrats till “Skönlitteratur” respektive “Ej skönlitteratur.”

Uppgradering av gränssnittsramverk

En grundläggande komponent för katalogiseringsklienten Vue.js har uppgraderats till version 3. Den tidigare versionen uppdateras inte längre efter 2023. Uppgraderingen innebär inte i första hand förbättringar i tjänsten utan är av mer underhållskaraktär. Värt att notera är att då ramverket påverkar hela katalogiseringstjänsten så kan vissa felaktigheter uppstå som vi inte fångat under testfasen och vi skulle uppskatta om dessa rapporteras in till libris@kb.se

Länkade verk i Libris

Arbete för vidareutveckling av verk pågår och kommer att omfatta ändringar i både informationsmodellen och gränssnittet. Målet är att maskinellt bryta ut och länka verk från instanser. I steg ett ligger fokus på skönlitteratur på svenska vilket avses att genomföras 12 december, om inget oförutsett händer. Den maskinella utbrytningen och länkningen av verk för svensk skönlitteratur kommer innebära att cirka 155 000 instanser kommer att få länkade verksbeskrivningar istället för lokal verksinformation. Läs mer om vad detta innebär i nyheten publicerad i Metadatabyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. .

Följande förändringar, som är delar av verksförberedelserna, ingår i version 1.33:

 

  • Funktionernas benämningar och deras definitioner har uppdaterats.
  • Användningsanmärkningar samt länkade hänvisningar från obsoleta koder har lagts till.
  • Det framgår nu tydligt om funktionerna ska anges på verk, instans, exemplar eller en kombination av dessa. Det innebär att om en funktion endast kan förekomma på instansen (t.ex. omslagsformgivare eller tryckare) är den inte längre synlig i listan över funktioner på verket.
  • Agenter vars funktion inte hör till verket kommer flyttas till instansen med en maskinell körning. Vid importer kommer fortsättningsvis agenter normaliseras med samma metod.
  • Medverkande agenter konverteras till $7xx fält i MARC21 vid export oavsett om deras funktion hör till verk eller instans.

lllustrativt innehåll

Illustrativt innehåll som är knutna till textresurser har flyttat från verk till instansen.

Buggfixar


  • Uträknade smalare termer saknades ibland i importerade dataset. Till exempel “Dandyer“ under “Historiska termer (HBTQI)“ i Queerlit samt “Nordsamiska” under “Samiskt språk“ bland språkdefinitionerna.
  • Det gick inte att spara när "Ingår i system" byttes i konceptmallarna.
  • Vid navigation till en borttagen posts formella URI visades fel felmeddelande som löd “Det är ett problem med tjänsten. Försök igen senare.“
  • MARC-export: Felaktig konvertering medförde bland annat att ämnesord inte importerades till Svenska WebDewey. DDK-klassifikation hamnar nu korrekt i 083 vid export av ämnesord.
  • MARC-export: Ändrat så att #3 kommer före #a i bib 300.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..