Fyraveckors-lån och ny bok på samiska i Bläddra

Vi lanserar lånefunktionalitet i KB:s läsapp Bläddra. Från och med nu lånar du dina titlar fyra veckor åt gången, precis som på ditt bibliotek. Vi är också glada över att vi kunnat lägga till en ny bok på samiska – antologin Bágojda Báddnum.

Fyra mobilskärmar med olika vyer från appen Bläddra. Blå bakgrund.

Bläddra inför fyraveckors-lån – precis som på bibblan.

Lån i Bläddra

Från och med nu kommer du att låna dina böcker i appen Bläddra, precis som du gör på ditt bibliotek eller i andra digitala bibliotekstjänster. På så sätt kan vi lättare jämföra Bläddras lånestatistik med statistik från andra biblioteksverksamheter. Med fyraveckors-lån kan vi ta fram en mer rättvisande bild av användningen av Bläddra till våra uppdragsgivare och till de upphovsrättsinnehavare som låter oss sprida deras material.

När du lånat en bok kan du läsa den offline i fyra veckor. Sedan tas nerladdningen bort. Du kan enkelt låna om genom att välja att ladda ner boken igen, och det går att låna om boken ett obegränsat antal gånger. Du ser när lånen går ut på boksidan och under ”Mina böcker”.

Om du redan har böcker nerladdade i din app, så får de en lånetid på fyra veckor framåt.

Tre skärmdumpar på innehåll från läsappen Bläddra.

"Bágojda Báddnum" på samiska finns nu i läsappen Bläddra.

Bágojda Báddnum – texter på lulesamiska, nordsamiska och svenska

Bágojda Báddnum – Beroende av ord är en samling texter som har kommit till under Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmis skrivarutbildning med samma namn. Nio författare, varav flera debutanter, har bidragit till denna antologi.

I samlingen kan du läsa dikter, noveller och kortare berättelser – en del på nordsamiska och lulesamiska, andra på svenska.

Om Bläddra

Utvecklingen av läsappen Bläddra är en del av KB:s arbete med de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken. Bläddra är fritt tillgänglig och innehåller i dagsläget litteratur på meänkieli, romani chib och samiska. Målet är att tjänsten även ska erbjuda böcker på de nationella minoritetsspråken finska och jiddisch.

Läs mer om Bläddra.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..