Flera nya och etablerade tidskrifter går med i Publicera

Bland de tidskrifter som nyligen anslutit sig till den nationella plattformen för öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter finns två som har publicerat forskning i mer än 100 år och en som publicerade första numret i januari 2023.

Sedan plattformen lanserades med tre tidskrifter 2021 har Publicera vuxit till att idag vara värd för 14 tidskrifter som publicerar forskning inom olika discipliner och med varierande publiceringshistorik. De fyra tidskrifter som senast anslutit sig till plattformen är HYBRID, Moderna Språk, Svensk Exegetisk Årsbok och Svensk tidskrift för musikforskning – Swedish Journal of Music Research.

HYBRID är en ny interdisciplinär tidskrift som publicerar svenskspråkiga vetenskapliga artiklar och bokrecensioner i skärningspunkten mellan bibelvetenskap, kyrko- och missionsstudier och systematisk teologi. Tidskriften publicerade sitt första nummer förra månaden och firade releasen med en livestream. Läs första numret av HYBRID Länk till annan webbplats..

Moderna Språk publicerar empiriskt baserad forskning och kritiska recensioner om engelska, franska, tyska, spanska, portugisiska och italienska språk och litteratur. Tidskriften har getts ut varje år sedan 1906 och är en av de äldsta tidskrifterna inom sitt område. Moderna Språks digitaliserade artiklar från 1990 och framåt finns nu tillgängliga på tidskriftens webbplats på Publicera. Besök Moderna Språk Länk till annan webbplats..

Sedan 1939 har Svensk Exegetisk Årsbok förmedlat exegetisk forskning till en i första hand svensk läsekrets. Tidskriften har publicerats med öppen tillgång sedan 2012, och i och med övergången till Publicera har den gått över till att publicera utan embargo. Läs mer om Svensk Exegetisk Årsbok Länk till annan webbplats..

Svensk tidskrift för musikforskning – Swedish Journal of Music Research (STM-SJM) publicerar artiklar inom forskningsområden som musikhistoria, musiketnologi, musiksociologi, musikteori och musikpedagogik, särskilt i relation till musik i Sverige och övriga nordiska länder. Tidskriften grundades 1919 och är såväl den första svenska musikforskningstidskriften som en av de äldsta musikvetenskapliga tidskrifterna i Europa som fortfarande ges ut. Besök STM-SJM Länk till annan webbplats..

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..