Beställ Bläddra-bokmärken!

Nu finns det Bläddra-bokmärken med QR-kod. Koden går att skanna av och leder vidare till mer information samt möjlighet att ladda ned appen. Beställ bokmärkena gratis från oss och tipsa andra om Bläddra!

För att beställa hör du av dig till bladdra@kb.se. Ange leveransadress och hur många bokmärken du vill ha. Vi skickar ut minst 30 stycken åt gången.

Bilden visar en samling med bokmärken som det står "E-böcker på Sveriges nationella minoritetsspråk".

Bläddra i böcker med vintertema

Nu när december och kylan är här vill vi tipsa om några böcker i Bläddra som skildrar vintern och vinteraktiviteter.

Pimpelfiske är ett härligt fiske­äventyr på en sjö i norra Sverige. Vi får följa med Malte som ska pimpelfiska för första gången. Ann-Helén Laestadius bilderboksberättelse skildrar en vardag och en natur som är okänd för många barn. Boken är illustrerad av naturskildraren Jessika Berglund. Boken finns på nordsamiska, Jiekŋaoaggun, och svensk romani, Matchepa mé pimpel.

Lilli bor i Sápmi och upplever det magiska norrskenet tillsammans med sin älskade farfar. Lilli, farfar och norrskenet av Elin Markatt är en poetisk berättelse om samisk kultur ur ett barns perspektiv med vackert vintriga bilder. Boken finns på nord-, syd-, lule-, ume- och pitesamiska.

När Totte ska gå ut och leka i snön, måste han först klä på sig sina utekläder.
I O Totte džal avrí (Totte går ut) av Gunilla Wolde får barnen lära sig vad alla vinterkläder heter på kelderash.

Ájadusá dållågátten – Tankar vid elden är en samling naturlyriska dikter på lulesamiska och svenska av Apmut Ivar Kuoljok som visar årstidernas skiftningar på fjället. Apmut Ivar förmedlar i samlingen starka känslor, kärlek till naturen och till renarna. Här finns också dikter med glimten i ögat.