fullskärmsbild
Den eldiga grefvinnan. Fräck fars från de fina salongerna
Den eldiga grefvinnan är historien om en fräck fars från 1893. En erotisk bok tänder en låga hos en viss grevinna, och renderar fängelsestraff för tryckfrihetsbrott för författaren. Det är också historien om hur kvinnlig sexualitet lämnar männen utmattade och rent förfärade. Hvilken natt!
Tim ”Avicii” Bergling, en alldeles för tidig bortgång
”We all reach a point in our lives and careers where we understand what matters the most to us. For me it’s creating music."
Samlingarna i siffror 2017
Samlingarna möter oss i många skilda format. Stående och liggande. I omslag, mappar och kapslar. På hyllplan och i lådor. Från största affischen till minsta miniatyrboken. Från 1000-sidorsromanen till ettbladstrycket. Från papyrusrullen från 300-talet till bluray-boxen i specialutgåva med gosedjur. Men det hindrar oss inte. På KB mäter vi allt.
Bortom exlibris – Om böckerna och deras ägare
Andreas A. Dryander ägde en bok . Året var 1659, och Dryander uppehöll sig i Uppsala (Ubsal.). Vi vet detta eftersom namnet, tiden och orten står att läsa i ljusbrunt bläck på insidan av en bönbok.
Extrema böcker
Genomsnittsboken på KB är 2,5 cm tjock och mäter cirka 24 x 19 cm. Men omväxling förnöjer, även på bokhyllan. KB har trots allt 3 miljoner böcker. Vad vore samlingarna utan sina extremer?
Hundtidningarnas titlar sötchockar bibliotekarien
Småfranskan, Dalmatiner-Kuriren, Papillon-posten. Visst smälter man för titlar som dessa! Att hunden är människans bästa vän går igen ända in i trycket. Det ser vi som jobbar med tidskrifter här på KB.
Svens­ka foder­väx­ter i exsic­kat­band
Luddtåtel, timotej och åkervicker. Pressade, torkade och prydligt monterade är de 170 år gamla gräsen och baljväxterna i rariteten Vigtigare svenska fodervexter i torkade exemplar, utgiven av Sven Johan Lindgren i Skara 1845.
”Lill-Babs” Svens­son har lämnat oss
Få artister har väl förtjänat epitetet folkkär som Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort tisdagen 3 april.
Föregående Nästa
TAGGAR