Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Tim ”Avicii” Bergling, en alldeles för tidig bortgång

avici London tentparty

”WE ALL REACH A POINT IN OUR LIVES AND CAREERS WHERE WE UNDERSTAND WHAT MATTERS THE MOST TO US. For me it’s creating music."

That is what I live for, what I feel I was born to do. Last year I quit performing live, and many of you thought that was it. But the end of live never meant the end of Avicii or my music. Instead, I went back to the place where it all made sense – the studio.”

Citatet är taget från Aviciis egen hemsida och trots tillbakadragandet från livescenen har nu denna svenska internationella sensation lämnat oss.

Bara 28 år gammal har han erövrat EDM-scenen med sitt eget sound som tillsammans fört oss till dansgolvet och till festivalscenerna. Han har toppat listor och jobbat med några av de största namnen inom branschen, så som Madonna och Coldplay. Och vi är alla lämnade i sorg. En sorg som även tar sig i uttryck i insikten om att en musikalisk talang inte enbart kan ägna sig åt sin passion, utan även måste prestera på så många andra plan. Musiken har den effekten på oss. Musiken är för viktig för att lämnas i periferin, och då ska den finnas där hela tiden.

Avici Inox Park Paris Chatou 2011

Avici på Inox Park-festivalen i Paris 2011

Låten Levelslänk till annan webbplats blev starten och genombrottet för den då 22- åriga Avicii och med den tog han hem en Grammis för ”Årets låt” 2011. I början på 2014 mottog han Regeringens Musikexportpris och under P3 Guldgala 2014 fick han priset för ”Årets dans”.

I skrivande stund är det Aviciis musik som har plats 1-7 på den svenska topplistan på Spotify. Även på den globala topplistan är det fem av hans låtar som ligger i topp-tio.

Som nationalbibliotek har KB i uppdrag att samla in all musik som ges ut i Sverige. Därför har vi i stort sett allt som Avicii har gett ut genom åren. Med detta kommer hans musik leva vidare och vara tillgänglig för framtida forskning och tolkning.

TAGGAR