Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Hundtidningarnas titlar sötchockar bibliotekarien

Småfranskan, Dalmatiner-Kuriren, Papillon-posten. Visst smälter man för titlar som dessa! Att hunden är människans bästa vän går igen ända in i trycket. Det ser vi som jobbar med tidskrifter här på KB.

Just nu finns det ca 200 levande hundtidskrifter.

Det här är en hundtidning

Med hundtidningar menar vi de seriella skrifter som hundklubbarna och hundsällskapen ger ut om just sin specifika ras. De rapporterar från mästerskap och utställningar och tar upp allt från artiklar om hundpsykologer till avmaskning och läsarbilder på egna hunden såklart.

 Poppis med titlar inspirerade av dagspress

Många av hundtidningarna har plockat inspiration till titlarna från dagstidningsvärlden. Titlar som nytt- posten- bladet kuriren följt av rasens namn är vanliga. Till exempel Pudelnytt, Aussie-posten (australisk terrier) och Bullmastiffbladet. Ja det verkar vara en tydlig trend inom just hundtidningarna. För inte har vi väl stött på titlar som Älgposten eller Inredningskuriren? Men Korvkuriren och Marsvinsmagazinet finns! Coton-Skvallret finns också som hundtryckets svar på skvallerpressens Hänt Extra.

Korvkuriren och Marsvinsmagasinet finns!

MUPP – Mudi, Puli och Pumi och mera nischad kunskap

Och vad vi som jobbar i tidskriftsflödet här på KB lär oss en massa. Som att raserna mudi puli och pumi är ungerska till exempel. Eller namnet på raser som man inte visste fanns. Vem vet kanske är det här bibliotekariekunskaper att plocka fram och briljera ett framtida parti TP med?

Coton-Skvallret
Tidningen MUPP

Tre söta

Charmören
Flat-coated retrieverklubben
Skooi
Svenska kooikerklubben
Småfranskan
Fransk bulldoggklubb
TAGGAR