Angelägen forskning – tema minoritetsspråk

Språk handlar inte bara om att läsa och skriva, utan också om att få uppleva hur det talas. Hur arbetar folkbibliotek läsfrämjande med minoritetsspråk och på vilket sätt kan den muntliga berättartraditionen ge fler verktyg i det arbetet? 

I våra offentliga arkiv finns rika material som är möjligt att nyttja på nya, tidigare oprövade sätt. Charlotte Hyltén-Cavallius, docent i minoritetsstudier på Institutet för språk och folkminnen, har forskat kring romsk berättartradition och lyfter fram den rika skatt av muntliga berättelser som finns i offentliga arkiv. Hon samtalar med Hanna Schimmer, som i sitt arbete som bibliotekskonsulent vid Sametinget och Samernas bibliotek ser att vi behöver lyfta fokus från tryckta böcker på minoritetsspråk och tala mer om kultur och litteratur som gestaltas på andra sätt än genom det tryckta ordet.

Samtalsledare är Tomas Woodski, Institutet för språk och folkminnen och jiddischaktivist.

När: Fredag 29 september kl. 09.00–09.30
Var: Digital sändning via Digitekets webb. Ingen föranmälan krävs.

Se sändningen via Digitekets webb(Länk till annan webbplats Länk till annan webbplats.

Angelägen forskning är ett samarrangemang mellan Kungliga biblioteket, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det är ett forskarforum som presenterar och diskuterar aktuell forskning som en fortbildning för biblioteksmedarbetare.

Bilder minoritetsspråken

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..